Periskop

Kritikk av kunst for barn og unge

Amandus Online – se filmer, kurs og samtaler gratis!

KATEGORI

Film, TV og film,

SJANGER

Anbefaling,

PUBLISERT

tirsdag 31. mars 2020

Amandus er festivalen for barn og unge som lager film. Strøm konkurransefilmene gratis og stem fram publikumsprisen!

↑ Filmen «Glitter» av Mone Frogg Christiansen konkurrerer i klassen Amandus OPEN. Foto: Stillbilde fra filmen.

Amandusfestivalen på Lillehammer er filmfestivalen for unge filmskapere, og arrangerer nå sin første digitale versjon. Mens andre vårfestivaler avlyser og utsetter på grunn av virussituasjonen, bestemte  Amandus-ledelsen seg på bare tre ukers varsel for en forvandling til digital festival.

Denne uken går den av stabelen, gratis tilgjengelig for alle. Samtaler, foredrag og kurs strømmes fra onsdag til fredag, og lørdag kveld blir det prisutdeling. Konkurransefilmene kan du strømme allerede nå. Det eneste du må gjøre, er å registrere deg på nettsiden til Amandus Online, så er du i gang!

Musikk, film og bærekraft

Festivalens YouTube-sendinger er åpne for alle, og på onsdag er temaet musikk og animasjon. Blant annet forteller filmskaperne bak dokumentarfilmen En gang Aurora (som kan ses hos NRK) hvordan det var å følge popartisten Aurora Aksnes, og kritiker Thor Joachim Haga gir et kræsjkurs i filmmusikk.

Filmskaperne bak dokumentarfilmen «En gang Aurora», som kan ses hos NRK, forteller hvordan det var å følge popartisten Aurora Aksnes.

Gjester fra to nordiske naboland snakker om bærekraftig filmproduksjon og påvirkning gjennom skjerm.

Torsdag ligger fokus på bærekraft og miljø, som blant annet er tema for årets pitchekonkurranse. Produsentene bak Amundsen forteller om Norges første selverklært klimanøytrale spillefilm, og finske og danske eksperter snakker om bærekraftig filmproduksjon. Kaisa Astikainen og Anne Puolanne har skrevet boken Ekosetti – A guidebook to sustainable audiovisual production in Finland, mens Anne Ahn Lund fra danske Jordnær Creative er opptatt av påvirkning gjennom skjerm.

Samakab Omar og Thea Sofie Loch Næss i spillefilmen «Natt til 17.». Foto: Maipo Film / Nordisk Film.

Thea Sofie Loch Næss debuterte i ungdomsfilmen «Natt til 17.» og slo igjennom internasjonalt med sin rolle i tv-serien «The Last Kingdom».

Skuespill, filmoppstart og TikTok

Fredag blir det skuespillersamtale med Thea Sofie Loch Næss, som debuterte i ungdomsfilmen Natt til 17. og slo igjennom internasjonalt med sin rolle i tv-serien The Last Kingdom.

Det blir også en samtale med Sara Cecilie Leite, for mange barn og unge bedre kjent som @zaracecilie på sosiale medier-plattformen TikTok. Til daglig går hun på videregående skole, men på fritiden lager hun videoer, og har i skrivende stund over 390 000 følgere.

For alle som lurer på hvor man skal begynne, om man har lyst til å lage film, blir det også foredrag med filmprodusent Ravn Wikhaug. Han er for tiden produksjonsrådgiver for dokumentar og kortfilm i Norsk filminstitutt, noe som betyr at han er en av dem som er med på å gi penger til filmprosjekter. Ifølge forhåndsomtalen vil han gi konkrete råd og verktøy til hvordan man best stabler et filmprosjekt på beina – enten man er utdannet, selvlært, driver med idéutvikling eller søknadsskriving.

Amandusfestivalen har også satt sammen et ekspertpanel, som daglig vil diskutere filmene fra de ulike konkurranseprogrammene foran et digitalt publikum. I panelet sitter to av Periskops egne kritikere, Lars Ole Kristiansen (redaktør i Montages) og Einar Aarvig (Vårt Land, Serieprat), samt Ida Madsen Hestman som blant annet skriver for Dagbladet og Dagsavisen.

Les fullt program for online-samtalene her.

Mer om konkurransefilmene etter anbefalingene.

Sara Cecilie Leite er @zaracecilie på TikTok. Foto fra Twitter

«Lego Swimming Pool» av Jon Mika Nystad Eskonsipo er nominert i klassen Amandus UNG (16-20 år). Foto: Stillbilde fra filmen.

Konkurransefilmene

De fire konkurranseklassene er delt inn etter alder og utdanning:

 

For de to yngste klassene (JUNIOR og UNG) legges det vekt på at barn og unge selv skal ha laget filmene. Noe hjelp utenfra er lov, men ikke i nøkkelrollene, voksne kan bare ha veiledende og ikke-kreative roller. Skuespillere og eventuell komponist kan derimot være eldre.

De to eldste klassene (OPEN og STUDENT) er åpne for unge voksne, vanligvis under 26 år. En studentfilm skal være laget i tilknytning til en utdanningsinstitusjon, men det trenger ikke å være en filmlinje, så lenge filmen er skrevet, regissert, produsert og teknisk avviklet av studenter. Øvrige filmer av unge voksne må søke i kategorien OPEN.

Artikkelen fortsetter etter annonsene, med en animasjonsfilm lagd av elever ved Vestby kulturskole – gå ikke glipp av den!

«De tre kattene» av Sofia Idstad vant animasjonsprisen i klasse Amandus JUNIOR (under 16 år). Foto: Stillbilde fra filmen.

Filmen «Glitter» av Mone Frogg Christiansen konkurrerer i klassen Amandus OPEN. Foto: Stillbilde fra filmen.

Alle filmene på festivalen er nordiske – lagd barn og unge fra Norge, Sverige, Danmark, Island og Finland. JUNIOR- og UNG-filmene har en makslengde på 15 minutter, OPEN og STUDENT på 20 minutter. Men i praksis  er mange av filmene mye kortere, noe som gjør dem digitalt seervennlige. Filmene kan tilhøre fire ulike kategorier – fiksjon, dokumentar, musikkvideo og animasjon.

Her er lenken til å se alle filmene online fram til søndag 5. mars!

Nedenfor har tre elever fra Vestby kulturskole lagd en liten animasjonsfilm for å fortelle hvor mye de gleder seg til Amandus Online. Vi takker Sondre, Brage og Sigurd for fint arbeid, og håper mange av våre lesere vil følge med!

Annonser
Stikkord:
· · · · · · ·