Periskop

Kritikk av kunst for barn og unge

Barnekonsert hos Brakkesyke

SJANGER

Anbefaling,

PUBLISERT

onsdag 25. mars 2020

Den digitale konsertarrangøren Brakkesyke har fokus på ungdom og voksne, men vil nå også by på forestillinger for barn. Først ut er Lekerommet med «Kyllingen som ikke kunne synge».

↑ Trioen Lekerommet består av Karoline Wallace, Håvard Funderud og Petter Asbjørnsen. Foto: Lekerommet.

Blant viruskrisens hittil mest aktive kunstnere er musikerne, som for tiden arrangerer utallige nettkonserter. Hensikten er både å veie opp for avlyste oppdrag, og gjøre noe positivt ut av det påtvungne innelivet. Mest kjent er kanskje opplegget Brakkesyke 2020, hvor Periskops egen musikkskribent Filip Roshauw blant arrangørene.

Vi mailer Filip for å høre om det er noen barnekonserter på gang.

– Karoline Wallace gjør én førstkommende torsdag. Og så planlegger vi en samsending med Barnas Verdensdager 4. april! Det er nok også flere ting i kjømda, svarer Filip.

Foto: Lekerommet.

Kylling på Lekerommet

Og ganske riktig, torsdag 26. mars kl 12 opptrer trioen Lekerommet på Brakkesyke 2020, med forestillingen Kyllingen som ikke kunne synge. Ifølge omtalen handler den om en fisefin kylling som er lei av det skitne livet på bondegården, og drømmer om å få bo på Slottet istedet. Dette vil han få til ved å smelte Kongens hjerte med vakker sang. Problemet er at kyllingen ikke kan synge. Heldigvis dukker det opp andre dyr som kanskje kan hjelpe ham i klassereisen, blant annet en forelska rev, et selvopptatt ekorn og noen salsadansende kuer..

Trioen Lekerommet består av Karoline Wallace (vokal, ukulele og synth), Håvard Funderud (trombone og piano) og Petter Asbjørnsen (kontrabass). De møttes  på jazzlinjen ved Griegakademiet, og skrev denne konserten til Festspillene i Bergen i 2014. Senere har den blitt spilt på flere jazzfestivaler, har turnert i Hordaland og på Sør- og Østlandet. Våren 2017 gav Bergen Jazzforum ut musikken på CD, med illustrasjoner av Marie Hjelmerud.

Kyllingen som ikke kunne synge består av kun egenskrevet tekst og musikk, passer best for målgruppe 2-6 år, og varer i ca 40 minutter.

Forestillingen handler om en fisefin kylling som er lei av det skitne livet på bondegården, og heller vil bo på Slottet.

Vi gjør stort sett alt en konsert-venue ville gjort, bortsett fra det de faktisk gjør.

Hvordan fungerer Brakkesyke?

Brakkesyke 2020 arrangerer nye konserter hver dag, vanligvis på kvelden, men også på dagtid. Konsertene både annonseres og finner sted på Facebook. Forskjellen på Brakkesyke og en del andre spontane konsertopplegg som har dukket opp, er at de aktivt velger ut artistene, slik et fysisk konsertsted ville ha gjort.

– Vi gjør stort sett alt en konsert-venue ville gjort, bortsett fra det de faktisk gjør. Servere øl og være et sted folk møtes og faktisk sette opp konserter på en scene. Alt annet gjør vi, sa Filip Roshauw til Dagsavisen i forrige uke.

Selv om artistene i stor grad sender fra sin egen stue, forsøker man å få tak i teknisk utstyr som er bra nok til å gi en god musikkopplevelse. Underveis har publikum mulighet til å skrive kommentarer til artistene, for eksempel for å ønske seg bestemte låter. Man kan også vippse et lite honorar, men det er ikke noe krav – hovedsaken er å oppleve noe fint sammen, og kanskje oppdage nye artister du ikke kjente fra før.

Artikkelen fortsetter etter anbefalingene og annonsene.

Ungdomsrelevant

Mange av konsertene hos Brakkesyke er svært aktuelle for ungdom. Blant artistene som har spilt, og som fortsatt kan oppleves i opptak, finnes både kjente og mindre kjente navn, som Sondre Lerche, Malin Pettersen, Ida Jenshus og Maj Britt Andersen.

Malin Pettersen spilte live på Brakkesyke, 18. mars 2020. Foto: Skjermdump.

«Velkommen til den eneste kulturelle eventen du gleder deg til blir avlyst,» skriver arrangørene selv i presentasjonen av Brakkesyke 2020.

For Periskops del kan opplegget gjerne holde fram etter koronakrisen. Men så er vi da også over gjennomsnittet glade i skranglete lyd og unplugged-prosjekter, med akustiske instrumenter og improvisert scenebilde – og smugkikk på artistenes hjem som bonus.

Kilder:

 

Annonser
Stikkord:
· · · · · · · ·