Periskop

Kritikk av kunst for barn og unge

Disse bøkene skal hjelpe oss å nå bærekraftsmålene

KATEGORI

Litteratur, Skole,

SJANGER

Notis, Nyhet, Nyheter,

PUBLISERT

onsdag 19. august 2020

Det nyopprettede Bærekraftsbiblioteket oppfordrer til lesesirkler med barn for å ta grep om en urettferdig verden.

↑ Et utvalg av bøkene som kan brukes i bærekraftige lesesirkler med barn. Foto: forlagene

FNs bærekraftsmål er en plan for å utrydde fattigdom, bekjempe ulikhet og stoppe klimaendringene på verdensbasis innen 2030.

I den forbindelse har femten norske barnelitterære aktører gått sammen om å etablere Bærekraftsbiblioteket.

Bærekraftsbiblioteket består av boklister med litteratur som passer til FNs 17 bærekraftsmål. Norge har forpliktet seg til å delta. Når Bærekraftsbiblioteket nå er opprettet, er det som en norsk variant av FNs Sustainable Development Goals Book Club.

Femten norske aktører innen barnelitteratur går sammen om å etablere Bærekraftsbiblioteket.

Bærekraftsbiblioteket


Bærekraftsbiblioteket består av boklister med aktiviteter til alle 17 bærekraftsmålene.

Bærekraftsbiblioteket er et opplegg for skoler, biblioteker og andre organisasjoner til å arrangere lesesirkler for barn i alderen 6–12 år.

Deltakerne tilbys en litterær og samtalebasert forståelse av FNs bærekraftsmål.

Bærekraftsbiblioteket er utarbeidet av

Den Norske Forleggerforening,
Norsk barnebokinstitutt,
Norsk Bibliotekforening,
IBBY Norge,
Norsk Forfattersentrum,
Norsk Oversetterforening,
Norsk Faglitterær Forfatter- og Oversetterforening,
Norsk Litteraturfestival,
Norske Barne- og Ungdomsbokforfattere,
Leser søker bok,
Foreningen !les,
Bokklubbene,
forskningsmiljøet NaChiLitCul ved Høgskulen på Vestlandet,
Lillehammer UNESCO litteraturby
FN-sambandet

Bærekraftsbiblioteket finnes på nett på FN-sambandets undervisningssider. Sekretariatet er tilknyttet Norsk barnebokinstitutt.

Boklister, opplegg for lesesirkler og videomateriell er tilpasset barn mellom 6 og 12 år.

Lesesirkel-kursing

Biblioteket er blitt til i håp om at litteratur bidra til forståelse av den globale utfordringen som gjør at bærekraftsmålene finnes – en litterær inngang til det initiativtakerne kaller verdens felles arbeidsplan.

Boklistene passer for barn mellom seks og tolv år.

Sammen med boklistene presenterer Bærekraftsbiblioteket et opplegg for lesesirkler med barn. Opplegget er myntet på skoler, biblioteker og andre organisasjoner som ønsker å arrangere slike lesesirkler. Bærekraftbiblioteket har også laget videomateriell om man lurer på hvordan man går frem for å etablere en lesesirkel sammen med barn.

 

Artikkelen fortsetter etter anbefalingene.

Læreplantilpasset

Den rykende ferske Fagfornyelsen har bærekraftig utvikling som ett av tre tverrfaglige temaer. Bærekraftsbiblioteket har tilpasset innholdet til dette. Gjennom bruk av litterære samtaler som metode kan barn og skoleelever reflektere over hva bærekraft og bærekraftig utvikling handler om. Skjer det på skolen, kan læreren samtidig krysse av for oppnådde mål i læreplanen.

 

 

Fagfornyelsen har bærekraftig utvikling som ett av tre tverrfaglige temaer.

Gjennom Bærekraftsbiblioteket kan barn nærme seg FNs bærekraftsmål gjennom litteratur. Biblioteket har plukket ut bøker for 6-12-åringer tilpasset hvert av de 17 målene. Foto: fn.no

«Buffy By er talentfull» av Ingeborg Arvola, illustrert av Nora Brech. Foto: Cappelen Damm

Eksempler på bøker fra Bærekraftsbiblioteket:

Levestandard og likestilling

Mål 1 – Ingen skal være fattige: Buffy By er talentfull av Ingeborg Arvola (Cappelen Damm 2019). Buffy kommer fra en fattig familie i rike Oslo. Familien har så de klarer seg såvidt. Når Buffy finner ut at hun er et naturtalent i slalåm, en dyr, dyr sport, skaper det både økonomiske utfordringer og rom for ellevill kreativitet.

Mål 2 – Ingen skal sulte: Sulten av Veronica Salinas, illustrert av Camilla Engman (Magikon 2012). Etter en lang dag med lek og moro er Anda sulten og gleder seg til å spise en deilig lunsj. Men så er det flere rundt henne som er sultne. Og hva skal hun gjøre da? Dele?

Mål 5 – Jenter og gutter skal ha lik mulighet til et godt liv: Barbie-Nils og pistolproblemet av Kari Tinnen, illustrert av Mari Kanstad Johnsen (Gyldendal 2011). Nils har bursdag. Sammen med pappa drar han til lekebutikken, han skal få velge seg akkurat det han vil. Mest av alt ønsker Nils seg en Barbie-dukke. Pappa blir rar i ansiktet når han skjønner det.

«Barbie-Nils og pistolproblemet» av Kari Tinnen kan leses opp mot FNs bærekraftsmål nummer 5: Likestilling mellom kjønnene. Illustrasjon: Mari Kanstad Johnsen. Foto: Gyldendal

«Pølsetjuven» av Marianne Gretteberg Engedal. Foto: Samlaget

Trygghet, hygiene og arbeid

Mål 6 – Alle skal ha rent vann og trygge toaletter: Do. Ei stinkande reise gjennom bæsjens historie av Pia Strømstad, illustrert av Flu Hartberg (Samlaget 2017). Alle mennesker går på do. Hver dag og til alle tider. Det finnes mange måter å gjøre sitt fornødne på. DO er en innføring i bæsjens historie.

Mål 8 – Alle må ha trygge jobber og tjene nok: Pølsetjuven av Marianne Gretteberg Engedal (Samlaget 2019). Kjell kommer fra en familie der de har vært tyver i flere generasjoner. Men Kjell synes ikke det er greit å stjele fra andre – særlig ikke fra huset til bestevennen sin. Til slutt vil han ikke mer. Han vil finne på noe helt annet. Det faller ikke i god jord hos familien hans.

Mål 11 – Byene i verden må ta vare på både menneskene og jorda: Biene i New York av Lena Lindahl, illustrert av Endre Skandfer (Cappelen Damm 2016). Max og pappaen har en hemmelig hage. Den ligger på toppen av Astoria hotell i New York, der pappaen til Max jobber som kokk. Hagen er full av planter og bikuber. Men så vil hotelldirektøren kaste dem ut. Biene, hagen – og jobben – må reddes.

«Biene i New York» av Lena LIndahl kan leses opp mot FNs bærekraftsmål nummer 11: Bærekraftige byer og lokalsamfunn. Illustrasjon: Endre Skandfer. Foto: Cappelen Damm

Et utvalg av bøkene som kan brukes i bærekraftige lesesirkler med barn. Foto: forlagene

Annonser
Stikkord:
· · · · · · · · · · · ·