Periskop

Kritikk av kunst for barn og unge

Minst en av disse bøkene får Brageprisen

KATEGORI

Litteratur,

SJANGER

Notis, Nyheter,

PUBLISERT

fredag 30. oktober 2020

Et knippe virkelighetsnære bøker for barn og ungdom er nominerte til årets Bragepris.

↑ Her er de nominerte barne- og ungdomsbøkene til Brageprisen. De spenner over to kategorier: Barn og ungdom, samt Åpen klasse, som i år er nyttebøker. Foto: Forlagene

Psykisk helse er tema i flere av årets brageprisnominerte bøker for barn og unge. Det handler om fordommer og deres konsekvenser i flere av dem, og om å klare seg i den faktiske og den virtuelle verdenen. Blant de nominerte i barne- og ungdomskategorien er både prosa, tegneserie og sakprosa representert.

Også i årets åpne kategori, nyttebøker, er flere av de nominerte beregnet på barn og unge.

«Hør her'a!» av Gulraiz Sharif. Foto: Cappelen Damm

De nominerte barne- og ungdomsbøkene er

Gulraiz Sharif: «Hør her’a!» Roman, Cappelen Damm.

Juryen sier blant annet: «Hør her’a! behandler kjente temaer som ære, skam, kjønn og identitet, men lillebrorens hemmelighet kaster et særlig alvor over historien. Mahmoud forteller intenst og følsomt, og får fram kompleksiteten ved å være flerkulturell. Istedenfor å problematisere, beskriver han sine observasjoner og opplevelser på en usedvanlig leken måte som gjør dypt inntrykk».

Her kan du lese Periskops anmeldelse av boken.

Jenny Jordahl: Hva skjedde egentlig med deg? Tegneserieroman, Cappelen Damm

Juryen sier blant annet: «Dei mange ordlause avsnitta står igjen som vel så viktige når det gjeld å forstå kva Janne går gjennom i møte med ytre og indre demonar, og tydeleg fargebruk forsterkar dei ulike kjenslene hennar: Eit møte med ein ny venn er halde i ein lett og glad fargepalett, medan ein slengkommentar frå klassekameratar eller ei i utgangspunktet velmeint oppfordring frå foreldra brått kan tydeleggjere det mørke og truande som alltid ligg latent hos Janne. Dette er godt gjort.»

Jenny Jordahl: «Hva skjedde egentlig med deg?». Foto: Cappelen Damm

Helene Guåker: «Høgspenning. Livsfare». Foto: Samlaget

Helene Guåker: Høgspenning. Livsfare Roman, Samlaget

Juryen sier blant annet: «Med korte setninger og velvalgte ord formidler Helene Guåker kompliserte følelser både på og mellom linjene. Det er lett å lese, lett å leve seg inn i og bringer leseren helt tett på Leas tanker og følelser. Også morens tilstand er skildret slik Lea opplever den, gjennom frustrasjon, medfølelse og iherdige forsøk på å få moren frisk igjen. Dermed gir boka et både troverdig og nyansert bilde av sykdommen».

Andreas Tjernshaugen og Line Renslebråten(ill.): Blåhvalen Sakprosa. Kagge

Juryen sier blant annet: «Det er vanskelig å forestille seg hvor store dyr vi har med å gjøre, og hvordan de lever, fjernt fra oss, men fortellingen om blåhvalungens reise skaper likevel en egen nærhet til stoffet. Line Renslebråtens bilder bidrar i vesentlig grad til at vi kommer tett på livet under vann, samtidig som de illustrerer faktaopplysningene. Bokas store, gjennomillustrerte format gjør dette til sakprosa for både små og store barn.»

Andreas Tjernshaugen og Line Renslebråten (ill.): «Blåhvale». Foto: Kagge

I kategorien nyttebøker er følgende barne- og ungdomsbøker nominert:

Johannes Slettedal og Martin Aas (ill.): Nettvett med Johannes. Bli smart på nett! Gyldendal

Lene Drange og Tore Løchstøer Hauge: Snaponomi. Bli supergod på egen økonomi. Vigmostad og Bjørke

Olav Schewe og Barbara Oakley: Superhjernen. De beste strategiene for læring. Universitetsforlaget

Her er de nominerte barne- og ungdomsbøkene til Brageprisen. De spenner over to kategorier: Barn og ungdom, samt Åpen klasse, som i år er nyttebøker. Foto: Forlagene

Brageprisen er en av Norges viktigste litterære priser. Den deles ut av Stiftelsen Den norske Bokprisen og har som formål å hedre gode norske forfatterskap, samt skape interesse for norsk litteratur. Vinnerne får 75.000 kr og en Bragestatuett laget av kunstneren Børre Larsen. Brageprisene deles ut 26. november.

Annonser
Stikkord:
· · · · · · · · · · · · · · · ·