Periskop

Kritikk av kunst for barn og unge

Nordisk råds filmpris til norske «Barn»

KATEGORI

Film, TV og film,

SJANGER

Nyheter,

PUBLISERT

onsdag 28. oktober 2020

Tidenes andre norske vinner av Nordisk råds filmpris er en sår og morsom film om oppvekst, skolemiljø og familier. Regi og manus er ved Dag Johan Haugerud.

↑ Jan Gunnar Røise som læreren og Ella Øverbøe som Lykke i BARN. Foto: Lars Olav Dybvig / Motlys.

Filmskaper Dag Johan Haugerud er også en prisbelønt romanforfatter. Foto: Oktober forlag / Baard Henriksen.

For andre gang noensinne vinner en norsk film den ettertraktede filmprisen til Nordisk råd. Vinnerfilmen til regissør og manusforfatter Dag Johan Haugerud er tross tittelen ingen barnefilm, men høyst relevant for alle som er interessert i skole- og oppvekstmiljø – eller mellommenneskelige relasjoner.

En stor begivenhet

Ved et uhell forårsaker ei tretten år gammel jente sin bestevenns død, og i dagene etter forsøker nærmiljøet å hanskes med dette på best mulig måte. Med sikker hånd fører filmskaperen oss gjennom nyanserte situasjoner et sted mellom tragedie og komedie, og reiser spørsmål med relevans langt utover denne filmen.

Er det sant som rektor på skolen sier, at barn skværer opp, mens foreldrene aldri glemmer? Er det legitimt å være rasende og bitter – på et barn? Hva vet egentlig foreldre om barna sine. Og hvordan takler omgivelsene det når kjærligheten treffer to personer med svært ulike politiske holdninger?

Det er en stor begivenhet at en norsk film vinner Nordisk råds filmpris – men Barn var en begivenhet da den kom, uavhengig av priser og annen ros. Den vant også hele ni Amandapriser tidligere i år, samt Filmkritikerprisen 2020. Periskop gratulerer!

Les juryens begrunnelse og se Dag Johan Haugeruds takketale nedenfor.

Er det sant at barn skværer opp, mens foreldre aldri glemmer? Er det legitimt å være rasende og bitter på et barn?

Barn – Vinner av Nordisk råds filmpris


Norsk dramafilm fra 2018

Regi: Dag Johan Haugerud

Aldersgrense: 9 år

Skuespillere: Ella Øverbye, Henriette Steenstrup, Thorbjørn Harr, Jan Gunnar Røise, Anne Marit Jacobsen, Andrea Bræin Hovig, Hans Olav Brenner, Adam Pålsson, Trine Wiggen, Selome Emnetu

Produsert av Motlys

Distributør: Arthaus

Barn hadde verdenspremiere i Venice Days i 2019, og har siden vunnet Gøteborg filmfestivals millionpris Dragon Award til beste nordiske film, samt skuespillerprisen, filmkritikerprisen på Thessaloniki filmfestival, hele ni Amanda-priser og den norske filmkritikerprisen.

Det er en film som sender deg ut av kinosalen ettertenksom og rikere enn da du kom inn.

Verdig vinner

Prisvinnere ble offentliggjort igår ved Nordisk råds sesjon i Harpa i Reykjavik. Prisen er på 350.000 danske kroner, noe som med dagens kronekurs er over 500.000 norske kroner. Pengene deles mellom regissør/manusforfatter Dag Johan Haugerud og produsent Yngve Sæther i produksjonsselskapet Motlys. Fordelingen skal understreke hvordan film som kunstform utvikles i tett samarbeid mellom disse tre funksjonene.

– Nordisk Råds Filmpris er en av de prisene som henger høyest på filmhimmelen. Vi er beæret og veldig glade, og vi takker juryen for de fine ordene. Barn er en film som forsøker å si noe om anstendighet og verdighet i et samfunn som er rammet av en krise, og som prøver å vise hvordan dette tar seg uttrykk i hverdagslivet. Ambisjonen var å lage en annerledes, rik og kompleks film, og det er derfor ekstra hyggelig når det forsøket blir verdsatt. Det gir inspirasjon og mot til å prøve å strekke oss enda lengre ved neste korsvei, sier regissør Dag Johan Haugerud og produsent Yngve Sæther.

Også i Norsk Filminstitutt er det glede over tildelingen.

– Vi er utrolige glade og stolte på vegne av Barn og alle som har vært med på å lage denne fantastiske filmen. Det er en film som sender deg ut av kinosalen ettertenksom og rikere enn da du kom inn, sier Kjersti Mo, direktør i Norsk filminstitutt (NFI).

Dette er andre gang en norsk film vinner Nordisk Råds filmpris siden den ble delt ut for første gang i 2002. Forrige gang var i 2016 da Joachim Trier fikk prisen for Louder Than Bombs, da også med Motlys som produksjonsselskap.

Nedenfor takker Dag Johan Haugerud for prisen igår.

Henriette Steenstrup spiller skolens rektor i BARN. Foto: Lars Olav Dybvig / Motlys.

I hvilken grad er foreldre forpliktet til å tro på barna sine? Er det egentlig mulig alltid å handle til barnas beste?

Juryens begrunnelse

– En trettenåring dør etter en krangel med en medelev i skolegården. Dette er hendelsen som skaper et vell av nye tanker og dilemmaer hos de voksne som omgir dem, og som setter i gang handlingen i Dag Johan Haugeruds ambisiøse og ettertenksomme film Barn. Med empati og stort alvor går Haugerud inn i forholdet mellom barn og voksne, og stiller inngående spørsmål. Hvor godt kjenner egentlig foreldre og lærere barna de har ansvaret for? I hvilken grad er foreldre forpliktet til å tro på barna sine? I hvilken grad må de beskytte dem? Er det egentlig mulig alltid å handle til barnas beste? Og hvorfor er det verre når det skjer noe dramatisk med et barn enn med en voksen?

Juryens begrunnelse fortsetter etter bildet.

Familien får lærerbesøk i BARN. Fra venstre: Andrea Bræin Hovig, Ella Øverbøe, Hans Olav Brenner og Jan Gunnar Røise. Foto: Motlys.

Jan Gunnar Røise spiller læreren i BARN. Foto: Lars Olav Dybvig / Motlys.

Juryens begrunnelse fortsetter:

– Haugerud skildrer komplekse og engasjerende personligheter og situasjoner i en bredt anlagt film som også blir en historie om det moderne Norge. Foreldrenes politiske ideologi siver inn i diskusjonene de har om barna og hvordan de skal ivaretas. Skolens rektor opplever at kravene fra systemet og byråkratiet slåss med hennes egne ønsker og impulser. Dette er kimen til noe av Barns mørke komikk, som bidrar til at filmen aldri blir tung å se på, selv om den handler om et tungt tema. Humoren skinner også gjennom i scenene der de voksne, med varierende hell, må døyve sin egen forfengelighet og aggressivitet for å opprettholde fred og fordragelighet. Noen oppdager sider i seg selv som de ikke er stolte av. Kanskje er de voksne også barn, innerst inne.

– Dag Johan Haugerud er en distinkt filmskaper med et helt eget blikk på verden og et usedvanlig godt øre for dialog. Gjennom en årrekke har han opparbeidet varme tillitsforhold til flere av Norges fremste skuespillere, og i Barn bringer de det beste frem i hverandre. Dette er en rik film om det viktigste av alt, skriver juryen i sin begrunnelse.

Mer om Nordisk råds filmpris etter annonsene.

Humoren skinner også gjennom i scenene der de voksne, med varierende hell, må døyve sin egen forfengelighet og aggressivitet. Kanskje er de voksne også barn, innerst inne.

Jentas foreldre forsøker å finne ut hva som egentlig skjedde under ulykken i BARN. Foto: Lars Olav Dybvig / Motlys.

Nordisk råds filmpris


Nordisk råds filmpris tildeles en nordiskprodusert langfilm som holder høy kunstnerisk kvalitet. Filmen skal ha hatt kinopremiere mellom 1. juli 2019 og 30. juni 2020. Nordisk råds filmpris ble tildelt første gang i 2002 og deles hvert år ut sammen med de andre nordiske prisene i litteratur og musikk og for miljøarbeid. Nordisk råds filmpris administreres av Nordisk Film & TV Fond.

Juryen har i år bestått av: Per Juul Carlsen (Danmark), Jaana Puskala (Finland), Kristina Börjeson (Sverige), Hilmar Oddsson (Island) og Inger Merete Hobbelstad (Norge).

Nordisk råd deler hvert år ut fem priser: litteraturprisen, filmprisen, musikkprisen, miljøprisen og barne- og ungdomslitteraturprisen. Hver pris er på 350 000 danske kroner og overrekkes i forbindelse med Nordisk råds årlige sesjon.

Nordisk råds filmpris ble delt ut for første gang på forsøksbasis i 2002 i forbindelse med Nordisk råds 50-årsjubileum. Den ble permanent i 2005, og siden har den blitt delt ut hvert år sammen med Nordisk råds øvrige priser for musikk, litteratur og miljøarbeid.

Annonser
Stikkord:
· · · · · · · · · · · · · · · · ·