Periskop

Kritikk av kunst for barn og unge

Prisvinnere på Amandusfestivalen 2020

KATEGORI

Film, TV og film,

SJANGER

Nyhet, Nyheter,

PUBLISERT

tirsdag 7. april 2020

Disse vant priser på Amandusfestivalen – festivalen for unge filmskapere som i år ble arrangert digitalt.

↑ Jentegjengen fester utendørs og finner plutselig ut at de blir observert, i filmen med den talende tittelen «Onanerende subjekter». Foto: Amandus Online.

Var du med på å stemme fram publikumsprisen på årets digitale versjon av Amandusfestivalen? Da kan vi fortelle at vinneren ble filmen BLÅBÅY av Ulva Skogstad  fra Troms, som konkurrerte i klassen Amandus UNG (16-20 år). Den handler om atten år gamle Blåbåy, som ikke vil ta farvel med barndommen. Han blir konfrontert med sin egen tomhet og fortrengte følelser når han møter en jente han kjente godt på en fest i hjembyen sin.

Det konkurreres i tre filmkategorier på Amandusfestivalen – fiksjon, dokumentar og animasjon. I tillegg er det mulig å sende inn musikkvideoer til konkurransen.

Nedenfor kan du lese om de øvrige vinnerne.

Amandus Online


Amandus er festivalen for barn og unge som lager film.

Amandusfestivalen har vært arrangert helt siden 1987, og er den største og viktigste møteplassen for unge filmskapere i Norden. Festivalen avholdes årlig uken før påske i Lillehammer, og over 600 ungdom reiser hit for å delta på kurs, seminarer og visning av filmer laget av og for ungdom.

På grunn av koronasituasjonen ble årets utgave av festivalen arrangert digitalt, under tittelen Amandus Online. I forrige uke var det mulig for alle å strømme konkurransefilmene gratis.

De fire konkurranseklassene var delt inn etter alder og utdanning:

Les mer på https://amandusfestivalen.no/

Bankgata er Bodøs eldste skole, og er i år 70 år gammel.

Amandus JUNIOR (under 16 år)

JURYPRISEN: Bankgata Ungdomsskole – offisiell dokumentarfilm

Juryprisen i den yngste klassen gikk til Bankgata ungdomsskole, for deres dokumentar om skolens historie. Bankgata er Bodøs eldste skole, og er i år 70 år gammel. Filmen er lagd av Sondre K. Jensen, og juryen begrunner prisen med «en voldsom idérikdom, store doser humor og filmatiske virkemidler», som gjør filmen til «en av årets mest underholdende Amandus-filmer».

«De tre kattene» av Sofia Idstad vant animasjonsprisen i klasse Amandus JUNIOR (under 16 år). Foto: Stillbilde fra filmen.

BESTE ANIMASJON:  De Tre Kattene

Prisen for beste animasjon i Junior-klassen tikk til De Tre Kattene av Sofia Idstad fra Østfold. Juryen skriver: «Dette er et lite eventyr som både er kreativt løst, men allikevel også så enkel i sin form. Vi synes filmen var utrolig sjarmerende og vellaget. Vi er imponert!»

BESTE LIVE-ACTION:  Monsters

Prisen for beste fiksjonsfilm med skuespillere (også kalt live-action) gikk til filmen Monsters av en gruppe unge filmskapere fra Oppland (Tilde Utaker Bjerke, Ymbjør Granlien Røine, Lin Nesje-Haugli, Agnethe Dreyer). Den handler om tre jenter som stikker av fra en streng barnevakt, og møter et monster i skogen. Juryen betegner filmen som «en kreativ, interessant og ikke minst modig film som leker med form», og berømmer den for å greie å fortelle en spennende historie helt uten dialog.

Jury: Iram Haq, Thea Sofie Loch Næss, Emilie Beck og Øystein Egge.

Monsters handler om tre jenter som rømmer fra en streng barnevakt og møter et monster i skogen.

Hovedpersonen Sarah Dahle fanger oss fra første stund, og forteller om et liv med tourettes på en sjarmerende måte.

Amandus UNG (16-20 år)

BESTE DOKUMENTAR: Det er bare meg Sarah

Prisen for beste dokumentar  i den nest yngste klassen gikk til filmen Det er bare meg Sarah av Silje Kleiven og Jennie Molin Svärd fra Oslo. Det er en film om å leve med tourettes, som ifølge juryen er både modig og morsom. De skriver at hovedpersonen Sarah Dahle «fanger oss fra første stund, og forteller effektivt om et liv med denne sykdommen på en sjarmerende måte. Vi blir fort glad i denne jenta, som etterlater oss med positivitet og håp.»

BESTE ANIMASJON: Lego Swimming Pool

Prisen for beste animasjon i UNG-klassen gikk til Lego Swimming Pool av Jon Mika Nystad Eskonsipo fra Troms. Juryen mener den viser et imponerende  håndverk, samt at  historien er «kreativt og morsomt løst med gjennomførte effekter, som får oss til å trekke på smilebåndet.»

Lego Swimming Pool er kreativt og morsomt løst med gjennomførte effekter.

What Did You Do har ekstremt råe danse-moves, og flotte locations i Drøbak.

BESTE MUSIKKVIDEO: What Did You Do

UNG-prisen for beste musikkvideo gikk til What Did You Do med Henrik Høven, regissert av Eric Dirnes og Julia Jonsson, med Haldor W. Jon som produsent, klipper og fotograf. Juryen mener at dette er en film hvor ikke bare låta, men også hele filmen danser! Den har jevnt god kvalitet og «ekstremt råe danse-moves,» skriver de. For vår egen del må vi legge til litt kudos for flotte locations i Drøbak og omegn!

OCEAN handler om en brun kafé i Oslo som brukes av voksne om dagen og ungdom om kvelden.

BESTE FIKSJON: Ocean

UNG-prisen for beste fiksjon går til kortfilmen Ocean, regissert av Hedda Gundersen Gullikstad fra Oslo. Den handler om en brun kafé i Oslo som brukes av voksne om dagen og ungdom om kvelden. Hva har de to gruppene felles? Juryen mener at filmen utmerker seg med god kvalitet på mange plan, og attpåtil har en fortelling som fenger.

«Ocean» av Hedda Gundersen Gullikstad vant prisen for beste fiksjon i klassen UNG. Foto: Amandusfestivalen.

Gjennom klipp og foto klarer STOPP SE OG LYTT ETTER TOG presist å fortelle noe om en fobi.

FAGPRIS – BESTE KLIPP: Stopp se og lytt etter tog

Årets fagpris i kategorien UNG gikk til teamet bak filmen Stopp, se og lytt etter tog. Den handler om ei jente som er redd for tog, men møter en mann som hjelper henne med å endre livet. Juryen berømmer filmskaperne for å fortelle godt uten bruk av dialog, og mener historien er viktig, engasjerende og underholdende. «Gjennom klipp og foto klarer filmen presist å fortelle noe om en fobi», skriver juryen, og gir prisen til filmens klippere – Ingrid Westvik Kristoffersen, Linnea Mjaaland og Brage Bergh

Jury: Iram Haq, Thea Sofie Loch Næss, Emilie Beck og Øystein Egge.

Filmen «Stopp se lytt etter tog» vant fagprisen for beste klipp i klassen UNG ved Amandus Online 2020. Foto: Stillbilde fra filmen.

Jentegjengen fester utendørs og finner plutselig ut at de blir observert, i filmen med den talende tittelen «Onanerende subjekter». Foto: Amandus Online.

ONANERENDE SUBJEKTER er en humoristisk og høylytt dramakomedie om kjønnsrollemønsteret i det moderne samfunnet.

Amandus OPEN (under 26 år)

Amandus OPEN er klassen for unge voksne som lager film utenom utdanningsinstitusjonene, og som derfor ikke deltar i studentklassen.

BESTE OPEN-FILM: Onanerende subjekter

Prisen for beste film i OPEN-klassen gikk til Onanerende subjekter, regissert av Andrea Sitara Gran og Marlene Emilie Lyngstad. Den handler om en jentegjeng som fester på en høyde med utsikt til byen, og plutselig oppdager at noen holder øye med dem. Juryen karakteriserer filmen som «levende, uforutsigbar, leken og idérik», og roser den for å ha en tydelig rød tråd, men uten fasit. De karakteriserer filmen som en dramakomedie om kjønnsrollemønsteret i det moderne samfunnet, behandlet «på en humoristisk og stundom høylytt måte».

HEDERLIG OMTALE: En dag på kontoret

I tillegg gir juryen hederlig omtale til filmen En dag på kontoret, av danske Kristoffer Bjerg. Den handler om en mann som etter et overfall plutselig må ta lederrollen på kontoret. Juryen mener at den er på en morsom måte viser dynamikken mellom mennesker, med et dagligdags og dokumentarisk uttrykk.

Jury: Eirik Svensson, Le LD Nguyen og Nina Barbosa Blad.

«En dag på kontoret» av danske Kristoffer Bjerg fikk hederlig omtale i OPEN-programmet. Foto: Amandusfestivalen.

Amandus STUDENT

Flest priser deles ut i Studentfilm-klassen, som fram til 2016 var en egen festival. Her gis det en rekke fagpriser, siden filmskolene i Norge ofte deler inn studentene etter faggruppe – i hvert fall er det slik på Den norske filmskolen på Lillehammer.

BESTE KLIPP: Animals

Prisen for beste klipp gikk til animasjonsfilmen Animals av danske Tue Sanggaard. Den handler om kaoset som oppstår når ni mennesker fanges i en t-banevogn med stengte dører. Juryen kaller den en «energibunt av en film, hvor tempo og temposkifter kanskje er filmens viktigste virkemiddel». De trekker fram den tiltakende intensiteten, som får publikum til å hive etter pusten.

(Trailer nedenfor. Filmen kan ses i sin helhet her.)

Flest priser deles ut i Studentfilm-klassen, som fram til 2016 var en egen festival.

BESTE FOTO: Nadir

Prisen for beste foto i studentklassen går til Fredrik Karlsson for filmen Nadir, om en ung mann som overlever sitt eget selvmordsforsøk. Hva tenker han før, under og etter forsøket? Hvor går veien videre? Juryen vektlegger hvordan det sterke budskapet understrekes med farge og foto, gjennom «store grå landskaper, symbolske bilder og et intimt personportrett».

Den danske filmen «Vægge af Beton» vant prisen for beste lyd. Foto: Amandusfestivalen.

BESTE LYD: Vægge Af Beton

Prisen for beste lyd i en studentfilm gikk til Emil Woxen for den danske filmen Vægge Af Beton, om en livstrøtt politietterforsker som får ny energi i tilværelsen av å møte sin yngre kvinnelige nabo. Ifølge juryen brukes lyden aktivt for å skildre hovedpersonens psykologi, når han lytter gjennom veggene i blokken og drømmer om å bli en del av livet på andre siden.

BESTE REGI: Homebound

Studentprisen for beste regi gikk  til den finske regissøren Marika Harjusaari, for flyktning-portrettet Homebound. Juryen karakteriserer den som «en ambisiøs film som i løpet av sin spilletid forteller en veldig tight thriller-historie, med to forskjellige handlingsplan som vi følger parallelt». De framhever særlig regien av de to barneskuespillerne, og en gjennomgående nerve formidlet gjennom håndholdt kamera. (Trailer nedenfor.)

Artikkelen fortsetter etter filmen og annonsene.

Vinner av studentprisen for beste manus var den danske filmen «Mig og mit ansikt», om fire personer som alle bruker en form for ansiktsprotese. Foto: Amandusfestivalen.

BESTE MANUS: Mig og Mit Ansigt

For beste manus i studentkategorien belønnet juryen dokumentaren Mig og Mit Ansigt av Maria Wegener, som følger fire personer som alle bruker en form for ansiktsprotese. Hvordan føles det å la et fremmed objekt bli en del av ens egen kropp? Juryen berømmer filmen for effektiv historiefortelling og en leken sammenbinding. Videre heter det at den «evner å fortelle mange store historier i små og store scener», og at «det som ikke blir fortalt eller vist, har stor emosjonell tyngde».

BESTE FILM: Kjære Far…

Hovedprisen for beste film i studentklassen gikk til Kjære Far…, regissert av norske Maren Klakegg. Også dette er en dokumentarfilm, om Beate som har tatt tilbake makten over sin egen kropp, etter en barndom med fysisk, psykisk og seksuelt misbruk. Avgangsfilmen fra Film&TV-linjen på Westerdals er delvis folkefinansiert. I juryens begrunnelse heter det videre: «Filmen er jordnær og følsomt laget, og det viser modenhet. Dette er en film som sitter lenge i.» (Trailer nedenfor.)

Jury: Arild Østin Ommundsen, Sofia Haugan, Christine Hals og Thor Joachim Haga.

 

Det ble også kåret vinnere av en manus- og pitche-konkurranse, og en konkurranse om beste regionale filmidé. Les mer om dette på Amandusfestivalens nettside.

Det som ikke blir fortalt eller vist, har stor emosjonell tyngde.

Annonser
Stikkord:
· ·