Periskop

Kritikk av kunst for barn og unge

6 gode krimbøker for barn

KATEGORI

Litteratur,

SJANGER

Anbefaling,

PUBLISERT

onsdag 10. april 2019

Høykvalitetskrim anbefalt av Periskop-redaksjonen.

↑ Foto: Forlagene

Jørn Lier Horsts detektivserier for barn og unge, Detektivbyrå nummer 2 og CLUE-serien, har gjort det godt både hos norske bokhandlere og på utlånsstatistikkene.

Men det finnes også annen god krim- og detektivlitteratur som gjør seg fortjent til å leses av unge mysterieelskere.

Les også: Er barnekrimmen som Nugatti? Populær, men uglesett.

Periskop har hentet frem et knippe detektiv- og krimbøker vi vil løfte frem fra kioskvelterskyggen:

Barnehagedetektivene: Hvor er påskeegget? Foto: Ena

2-4 år: Barnehagedetektivene 

av Lars Mæhle, illustrert av Odd Henning Skyllingstad.

Hverdagen i Kråkeslottet barnehage består av store og små mysterier: Boller blir borte, sokker forsvinner, billetter fordufter og noen går med utesko inne. Barnehagebarna Live og Leon, kledelig utstyrt med detektivhatt og lommelykt eller annet nødvendig utstyr, tar sakene på strak arm. I den nyeste utgivelsen, Hvor er påskeegget? (2019), tenderer barnas språk mot å bli gammelmodig – hvilken femåring bruker ordet «kaffetår»? Ut over det er serien sjarmerende hverdagsmysterier for de minste.

Ena forlag.

Dyrehagedetektivene: En panda på rømmen. Foto. Aschehoug.

6-9 år: Dyrehagedetektivene

av Mona Grivi Norman, illustrert av Isabell Martinsen.

En ny detektivserie tett på barn og dyr. Både pandaer og hvite løver forsvinner på mystisk vis fra Lindegård dyrehage. Når politiet ikke tar sakene på alvor, må Hanna og Theo ta ansvar. Begge har foreldre som jobber i dyrehagen, og mysteriene kombinert med barnas omsorg for dyrene kan engasjere et ungt leserhjerte. Hvor lenge kan en forsvunnet løveunge overleve uten mat, for eksempel? Bøkene har mange likheter med Detektivbyrå nummer to-serien, men er konsentrert rundt dyrehagens univers.

Aschehoug forlag.

Kikkis krim: Mysteriet med den forsvunne dyrehagen. Foto: Fontini.

7-11 år: Kikki og mysteriet med den forsvunne dyrehagen 

Av Joris Chamblain og Aurélie Neyret.

Fransk tegneserie, oversatt til flere språk. Forlaget kaller det feelgood-krim. Den oppfinnsomme og nysgjerrige jenta Kikki finner mysterier over alt. Iført klassisk detektivhatt sykler hun rundt etter spennende saker å løse. I skogen har hun en trehytte, og en dag oppdager hun mystiske malingspor og en gammel mann som til stadighet bærer ting inn og ut av skogen. En snakkende papegøye dukker også opp på Kikkis eventyrlige vei. Historien er lekent fortalt i en fint avstemt fargepalett. Noen barnslige tanke-tegninger innimellom til tross: Dette er både et morsomt og vakkert verk.

Fontini forlag.

Harry og Ivars detektivbyrå. Foto: Samlaget

8-12 år: Harry og Ivars detektivbyrå 

Av Lars Mæhle. Illustrert av Per Dybvig.

I serien om ett av norsk barnelitteraturs fineste radarpar, har Lars Mæhle skrevet inn en vaskeekte krim. Når byen mørklegges og Leonardo da Vincis skrin forsvinner fra museet på mystisk vis kort tid før den store skrin-åpnings-dagen der da Vincis hemmeligheter skulle avsløres – da får Harry og Ivar saken. Det vil si, Ivar får den. Og Harry starter detektyv-/detektivbyrå med de underligste forkledninger på lager. Flere merkelige ting skjer, og tenkning utenfor boksen er duoens sterkeste (og eneste?) kort. Mæhles fortellinger om Harry og Ivar er underfundige, sprø og uforglemmelige (ikke minst de som er innlest på lydbok av Morten Espeland).

Samlaget.

Blålys-serien: Mysteriet med det forbudte bildet. Foto: Kagge

10-14: Mysteriet med det forbudte bildet 

av Hanne Kristin Rohde.

Blålys-serien er en ny krimserie for mellomtrinnet. 13 år gamle Astrid får flere saker i fanget i overgangen mellom barne- og ungdomsskole, og det er relativt alvorlige forbrytelser det dreier seg om. Første bok i serien, Pyramidemysteriet, har en treg start og noen nybegynnerfeil, men tar seg opp etter hvert som historien strammer seg til.

Bok to, Mysteriet med det forbudte bildet, er blitt en virkelighetsnær og aktuell krimroman som gjør at serien løfter seg fra første bok. Blålys-serien tar også opp i seg Astrids sjette sans, en slags lydhørhet overfor små, nesten usynlige signaler, og er filosofisk i måten ungdommene snur tankemønstre og vender situasjoner opp-ned for å finne motiver, alternativer og løsninger.

Kagge.

Killerinstinkt. Foto: Kagge

13+: Killerinstinkt 

av Thomas Enger.

Spør du ungdom, vil de si at Killerinstinkt er en god krim. Så god er den at den vant Uprisen i 2018. Enger er blant de få som har fått Uprisen to ganger.

Killerinstinkt handler om Even, som blir mistenkt for å ha drept ekskjæresten sin. Boka starter med rettssaken, og veksler kjapt mellom referat av hendelsesforløpet fra før og etter drapsnatta og til nåtidige hendelser i rettssalen. Enger er en cliffhangernes mester, og Uprisen-juryen sa i sin uttalelse at Killerinstinkt er en bok som treffer ungdom midt i hjerterota. Lett å leve seg inn i, og vanskelig å legge fra seg. Og så spennende at ungdomsleserne sa at de nesten reagerte fysisk på boka.

Kagge.

Annonser
Stikkord:
· · · · · ·