Periskop

Kritikk av kunst for barn og unge

Barne- og ungdomsbøkene vi ser fram til i høst

KATEGORI

Litteratur,

SJANGER

Nyhet,

PUBLISERT

fredag 18. august 2017

Periskop har trålet forlagenes høstlister etter de mest interessante nye skjønnlitterære utgivelsene for barn og unge.

Bokhøsten er over oss, og det er mange nyheter innen barne- og ungdomslitteraturen. Periskopredaksjonen har sett seg ut noen høydepunkter å glede seg til.

Foto: Gyldendal

For de minste:

ABC – Mari Kanstad Johnsen og Bokstavsommeren – Erna Osland

Det kommer to nye alfabetbøker i høst som kan gjøre bokstavlæringen for de minste enda morsommere.

Mari Kanstad Johnsen er kjent som en prisbelønt og produktiv illustratør, både for egne bøker og for andres. Hennes ABC er en tykk og rikt illustrert bildebok som kan bli en interessant inngang til alfabetet for de minste leserne. Gyldendal.

Den prisbelønte Erna Osland har skrevet en rekke bøker for barn og unge – både faktabøker og romaner. Bokstavsommaren er fortellingen om Styrk som liker å snorkle, og som henter opp bokstavskatter fra havet som han gir til lillesøster Zara. Hver bokstav får sin tekst, som gjør leseren kjent med hele alfabetet. Boka er illustrert av Inger Lise Belsvik. Samlaget.

 

Foto: Cappelen Damm

Fuglefesten – Alice Bjerknes Lima De Faria 

Alice Bjerknes Lima De Farias tegninger er humoristiske, varme og inkluderende. Forfatteren gjorde suksess med Det var ikke jeg, sa Robinhund i 2015. Fuglefesten er historien om Flaps som ikke er invitert på fest til fuglene, og tar for seg utenforskap og vennskap. Cappelen Damm.

Gutt og Jente graver – Hilde Matre Larsen

Gutt og Jente-serien ruller videre med nysgjerrige og lekne utforskninger av verden sett fra de minste barnas perspektiv, med både estetiske og innholdsmessige nikk til klassiske barnebøker som Emma og Thomas-serien fra 70-tallet. Hilde Matre Larsen har skrevet flere barnebøker, og jobbet med litteraturformidling og som forlagsredaktør. Boka er illustrert av Mari Kanstad Johnsen. Cappelen Damm.

For de mellomste:

 

Foto: Samlaget

Keeperen og havet – Maria Parr

Høstens mest populære høydepunkt må være Maria Parrs nye bok. Forfatteren bak megasuksessen Vaffelhjarte og Tonje Glimmerdal er tilbake med en ny fortelling om Lena og Trille i den fiktive vestlandsbygda Knert-Mathilde, og kritikerne har allerede vært rause med lovordene. En spenningsfylt fortelling om vennskap og mot som vil nå mange barnelesere i løpet av høsten. Samlaget.

 

Foto: Gyldendal

Bobla – Siri Pettersen

Forfatter Siri Pettersen har opparbeidet seg en solid fanskare med fantasytrilogien for ungdom, Ravneringene. Med høstens nye bok Bobla henvender hun seg til en noe yngre gruppe. Boka handler om Kine som føler at hun tvinges til alt, og som finner redningen i en boble som kan ta henne vekk fra hverdagsmaset. Gyldendal.

Superbitchenes hemmelighet er den siste boka i serien. Foto: Aschehoug

For fersk ungdom:

Superbitchenes hemmelighet – Audhild Solberg

Den populære serien om superbitchene har truffet blink blant mange unge lesere på terskelen til ungdomslivet. Superbitchenes hemmelighet er den fjerde og siste boken i serien. Hovedpersonen Anne Bea har fått seg kjæreste, men det betyr ikke at livet er perfekt. Forfatter Audhild Solberg har jobbet i forlagsbransjen, og historiene om Superbitchene er solgt til en rekke land. Aschehoug.

 

Foto: Aschehoug

Anton og andre flokkdyr – Gudrun Skretting

Den første boka om Anton fikk Debutantprisen under Kulturdepartementets utdeling av barne- og ungdomslitteraturpriser i 2016. Bok nummer to er historien om Anton som skal begynne på ungdomsskolen, der han helt ufrivillig blir tatt for å være en kul type, og dermed ser seg nødt til å leve opp til forventningene. Gudrun Skretting har bakgrunn som klassisk pianist og er en av flere nye forfattere som har kommet ut av Norsk barnebokinstitutts forfatterutdanning. Aschehoug.

Bruddlinjer – Heidi Sævareid

Heidi Sævareid regnes som en av våre fremste ungdomsbokforfattere, og har vunnet flere priser. Hun har tidligere gitt ut bøkene Spranget (2013), Slipp Hold (2015) og Slagside (2016), og vunnet flere priser. Bruddlinjer er ennå ikke lansert med omslag eller annen informasjon, men det er grunn til å tro at også denne vil fenge de litt eldre unge. Gyldendal.

 

Foto: Aschehoug

Hysj – Magnhild Winsnes

Magnhild Winsnes er etablert som illustratør og animatør, og har blant annet vært hovedanimatør på filmen Me and my Moulton, som ble Oscarnominert i 2015. Hysj er hennes første bok, og er en grafisk roman om overgangen fra barndom til ungdom. Den grafiske romanen er ikke en forslitt form i norsk ungdomslitteratur, og det blir spennende å se hvordan Winsnes bruker den. Aschehoug.

Annonser

Stikkord:
· · · · ·