Periskop

Kritikk av kunst for barn og unge

– Det var flere enn jeg som fikk en på trynet denne uka, for å si det sånn

KATEGORI

Litteratur,

SJANGER

Postkort,

PUBLISERT

tirsdag 22. oktober 2019

Både store sikkerhetsvakter og små forfattere kan slå hardt i Frankfurt.

↑ Foto: Sabine Felber

Det er mye som er bra med bokmessa og som funker som ei kule.

Men det er vitterlig noen ting som ikke stemmer helt og godt kan gjøres annerledes.

Jeg tenker mest på meg sjøl. Dette er lista mi til neste gang:

1. Husk kart

Mobildekninga er dårlig og GPS-en virker bare når den vil. Selv har jeg besøkt store deler av Frankfurt denne uka – helt ufrivillig.

2. Hold deg i nærheten av forfatter Mona Høvring

Hun har vært på messe før og har veska full av Kvikk Lunsj. Hun tok ansvar for flere kolleger som ikke rakk å spise eller ikke hadde tid til å stå i hundremeters-køer for å kjøpe noe med høyt innhold av smult. Jeg støtte på henne bare én gang. Det var for lite.

3. Ikke løp

Ikke med hendene over hodet. Ikke mot Simon Stranger. I hvert fall ikke hvis han står og snakker med kronprinsesser. Jeg fikk en midt på trynet. Det var vel fortjent. Til mitt forsvar så jeg ikke at hun sto der. Mette Marit, altså. Sikkerhetsvakta og jeg fikk rydda opp, og jeg fikk sagt unnskyld.

4. Følg med på forfatterne

Det jeg skal gjøre mer av, er å klemme på forfattere og redaktører som har tatt den lange veien. Jeg skulle ønske det var flere av dem. For noen folk! Jeg gisper av begeistring når Gro Dahle og Anna Fiske etter tur skremmer mindre frihetlige bokfolk baklengs ut av den norske paviljongen. Jeg fryder meg til jeg blir klysete av de nydelige bøkene på den norske standen. «Hurra!» roper jeg.

Men når Erika Fatland reiser seg, sitter jeg stille og holder helt kjeft. Den lille Erika ruver over den norske statsministeren. Det var flere enn jeg som fikk en på trynet denne uka, for å si det sånn.

Et kart over bokmessa. Du trenger flere. Foto: Liv Gulbrandsen.

– Selv i mitt eget land Norge, som langt fra er noe diktatur, ble en teaterproduksjon nylig kritisert av regjeringssjefen fordi innholdet visstnok er problematisk for enkelte politikere, sa Fatland, og viste med det til debatten rundt teaterstykket «Ways of Seeing».

– Kjære statsminister. Det var dine uttalelser som var problematiske, fortsatte hun.

Hun er stor, hun er stor, hun er stor!

Ikke løp mot dem som står med kronprinsesser, er Liv Gulbrandsens råd. Foto: Sabine Felber

Annonser

Stikkord:
· · ·