Periskop

Kritikk av kunst for barn og unge

– Forfatterens kjønn tillegges ingen vekt

KATEGORI

Litteratur,

SJANGER

Nyhet,

PUBLISERT

torsdag 22. august 2019

Nominasjonene til Arks barnebokpris er alle skrevet av kvinner. – Interessant, sier kategorisjef i Ark, Cecilie Granli-Brekke.

↑ Disse fem bøkene er nominert til Arks barnebokpris i år.

Hva med guttene, Ark? spurte Steffen Sørum, leder for forfatterutdanningen ved Norsk barnebokinstitutt i Aftenposten denne uken.

Anledningen var nominasjonene til Arks barnebokpris, der fem av fem nominerte bøker er skrevet av kvinnelige forfattere.

Siden 2016 er faktisk 18 av totalt 20 nominerte bøker skrevet av kvinner.

Maria Cecilie Granli-Brekke er kategoriansvarlig for barne- og ungdomslitteratur i Ark og bokhandlerkjedens talsperson for prisen.

– I nominasjonen til ARKs barnebokpris vurderes overhodet ikke kjønn, forlag eller hvem forfatteren er. Det handler kun om bokas kvalitet, så som fortellerteknikk, språk og om den er egnet til å skape leseglede, sier hun.

Hun peker på at siden prisens oppstart for 17 år siden det vært ti mannlige vinnere og syv kvinnelige vinnere.

Steffen Sørum er leder for forfatterutdanningen ved Norsk barnebokinstitutt. Foto: Aschehoug.

– Et interessant skifte i 2016

Det er særlig de siste fire nominasjonsårene at kjønnsubalansen er tydelig. Kun to av de tilsammen 20 nominasjonene siden 2016 er skrevet av en mann.

– Det er absolutt interessant at det skjedde et skifte i 2016, og at kvinner har dominert listen de siste fire årene. Uansett stemmes beste boka frem, ikke forfatter, og forfatterens kjønn tillegges ingen vekt, sier Granli-Brekke til Periskop.

Fordelingen av nominerte, ifølge Ark, er slik:

 • 2019: Fem kvinnelige forfattere nominert.
 • 2018: Én mannlig nominert, fire kvinnelige nominert.
 • 2017: Fem kvinnelige forfattere.
 • 2016: Fire kvinnelige og en mannlig forfatter.
 • 2015: Fire mannlige nominerte og én kvinnelig.
 • 2014: Tre mannlige og to kvinnelige.
 • 2013: Tre mannlige og to kvinnelige.
 • 2012: Tre mannlige og to kvinnelige.
 • 2011: Tre mannlige og to kvinnelige.
 • 2010: To mannlige og tre kvinnelige.
 • 2009: Fire mannlige og én kvinnelig.

 

Saken fortsetter under annonsen.

Varierende fordelinger

Trenden er ikke helt enestående. Blant Nordisk råds nominerte til barne- og ungdomslitteraturprisen i år er én av 14 nominasjoner ført i pennen av kvinner (én nominasjon har i tillegg en mannlig illustratør). I 2018 var tre av 13 nominerte bøker skrevet av menn.

Av de 21 nominerte bøkene til Kulturdepartementets barne- og ungdomslitteraturpris (som administreres av Norsk barnebokinstitutt) i 2019, var åtte skrevet av menn. Tre av dem fylte hele tegneserie-kategorien alene.

Til Uprisen, som premierer ungdomsbøker, ikke barnebøker, er det ungdommer selv som både nominerer og avgjør vinneren. Her ser utvalget ut til å være litt mer mangfoldig. Både i 2019 og 2018 var tre av fem nominerte forfattere menn, i 2017 hele fire av fem.

– Arks barnebokpris er den eneste barnebok-prisen der barna selv sitter i juryen. Vinneren stemmes frem av 502 skoleklasser. Jeg er overbevist om at dette er grunnen til at vi har så mange vinnere som er debutanter og hittil ukjente stemmer. Barna synes å være opptatt av om boka er god eller ei, og virker mindre opptatt av om forfatteren er etablert, kjendis eller andre faktorer, sier Granli-Brekke.

Annonser

Stikkord:
· · · ·