Periskop

Kritikk av kunst for barn og unge

Frigir teaterforestillinger for skoleelever

KATEGORI

Scenekunst, Skole,

SJANGER

Nyhet, Nyheter,

PUBLISERT

torsdag 2. april 2020

Applaus Scene gjør Utafor, Gjengangere og Hedda Gabler tilgjengelig for alle skoleelever ut semesteret.

↑ Ensemblet i «Utafor». Foto: Dag Jenssen

Forrige uke ble Riksteatrets oppsetning av Ibsens Gjengangere frigitt digitalt gjennom et samarbeid mellom teateret og Applaus Scene.

Nå frigir Applaus Scene de to andre forestillingene i sitt filmede repertoar: Henrik Ibsens Hedda Gabler fra Den Nationale Scene og den dokumentariske forestillingen Utafor fra Det Norske Teatret. Forestillingene vil være tilgjengelige for norske skoleelever ut semesteret.

– Jeg har selv to tenåringer hjemme, og ser hvordan de akademiske fagene dominerer på hjemmeskolen, sier Monica Boracco, daglig leder for Applaus Scene, til Kulturtanken.

– En kunstopplevelse, et møte med sterke litterære tekster, åpner andre deler av hjernen og hjertet. Nå som hele verden er snudd opp ned, er dramatikken og teateret en inngang til å reflektere over det basale, det eksistensielle: Hva er det å være et menneske i verden? mener hun.

Faten Mahdi al-Hussaini som liten og som stor i forestillingen «Utafor». Foto: Dag Jenssen

Utafor ble tildelt Heddaprisen for beste ungdomsforestilling i 2018. På scenen stod blant andre Faten Mahdi al-Hussaini. Konsept og regi var ved Svein Tindberg. Forestillingen handler om utenforskap og ekstremisme, og er basert på historiene til en norsk jøde, en overlevende AUF-er fra Utøya, samt fortellingene til to tidligere radikaliserte muslimske ungdommer.

Her kan du lese Periskops anmeldelse av Utafor.

Artikkelen fortsetter etter bildet og annonsene.

Stine Robin Berg Hansen som Hedda Gabler ved Den Nationale Scene. Foto: Thor Brødreskift

Madalena Sousa Helly-Hansen og Gunnar Eiriksson som Regine og Osvald i Riksteatrets «Gjengangere». Foto: Erik Berg

Forestilling og pedagogisk opplegg

Applaus Scene er en strømmeplattform for teater. De tilbyr filmede klassikere og nyere stykker til bruk i skolesammenheng, og alle stykkene følges av bakomfilmer og fordypningskompendier til bruk i klasserommet. Filosofien bak Applaus Scene er at digital teatervisning vil virke utjevnende både geografisk og økonomisk. Samtidig gir det flere elever over hele landet mulighet til å oppleve teaterforestillinger på et høyt nivå.

Den Nationale Scene har også lagt ut mye skolemateriell i forbindelse med Hedda Gabler, blant annet en Hedda Gabler-kahoot. I DNS’ versjon av Ibsens kjente stykke spiller Stine Robin Berg Hansen Hedda, og regien er ved Anne-Karen Hytten.

 

Annonser

Stikkord:
· · · · ·