Periskop

Kritikk av kunst for barn og unge

Kristofer Grønskag nominert til Ibsenprisen

KATEGORI

Scenekunst,

SJANGER

Nyheter,

PUBLISERT

torsdag 7. mars 2019

«Satellitter på himmelen» er en av tre nominerte til Norges eneste dramatikerpris.

↑ Joni i «Satelitter på himmelen» har et sort hull i magen hun prøver å tette. Foto: Signe Fuglesteg Luksengard

For andre gang på rad er Kristofer Grønskag nominert til Den nasjonale Ibsenprisen. I fjor var han nominert for ungdomsstykket Å telle til null, som ble spilt av mange skoleklasser i regi av Den Unge Scenen (DUS).

Årets nominerte er Satellitter på himmelen, som ble spilt ved Brageteatret i 2018. Satellitter på himmelen ble i fjor tildelt Jugentheaterpreis Baden-Württemberg.

Dramatikeren Kristin Auestad Danielsen er også nominert for stykket «Vår vesle», Demian Vitanza for «Tyngde».

Ibsenprisen deles ut den 20. mars, på Henrik Ibsens fødselsdag, under en festkveld i Ibsenhuset. Prisen er på kr 150.000,- og en statuett av Nina Sundbye. Prisen deles ut på bakgrunn av en dramatisk tekst som har hatt urpremiere eller norgespremiere ved et profesjonelt norsk teater i løpet av kalenderåret 2018. Juryen kan velge å gi prisen for et samlet dramatisk forfatterskap.

Kristofer Grønskag. Foto: Privat.

Kristofer Blindheim Grønskag


Norsk dramatiker og universitetslektor

  • Nominert til Ibsenprisen 2018 med Å telle til null og i 2019 med Satellitter på himmelen
  • Vinner av Jugendtheaterpreis Baden-Württemberg 2018 med Satellitter på himmelen.
  • Vinner av Nordic Radio Drama Prize 2017 med Den elskede. Produsert av NRK Radioteateret.
  • Norsk deltaker i European Writers Lab 2014-2015.
  • Husdramatiker vedDramatikkens hus i Oslo 2014 og 2015.

«Med sin produksjon er han med på å åpne mulighetsrommet for teatertekster skrevet for barn og unge.»

«Eventyrlig og kosmisk»

I sin begrunnelse for Grønskags nominasjon skriver juryen:

«Satellitter på himmelen er en eventyrlig og kosmisk fortelling om å føle seg annerledes og feil og misforstått. Stykket er en lek med språk og begreper som strekker seg fra elefanter i rommet til verdensrommets sorte hull. Noen ganger trengs en hel galakse for å forklare opplevelsen av hjemløshet og det å føle seg liten.

Grønskags tekst glir uanstrengt mellom store eksistensielle tema og den nære, men ikke ukompliserte, relasjonen mellom foreldre og barn. Satellitter på himmelen stiller grunnleggende spørsmål ved den betingelsesløse kjærlighetens vesen. Stykket tematiserer også det problematiske ved hvordan vi uttrykker oss, forstår hverandre og kommer hverandre i møte.

Satellitter på himmelen føyer seg sterkt inn i rekken av Grønskags inspirerende og overbevisende dramatiske tekster for ungdom. Med sin produksjon er han med på å åpne mulighetsrommet for teatertekster skrevet for barn og unge.»

Juryen består av juryleder Karen Frøsland Nystøyl (Norsk kritikerlag), Endre Sannes Hadland (Norsk dramaturgforum), Ingrid Forthun (Norsk Sceneinstruktørforening), Erik Schøyen (Norsk teaterlederforum), Matilde Holdhus (KHIO) og Skiens egen representant, Thomas Bye ved Teater Ibsen.

Juryleder Karen Frøsland Nystøyl er også fagredaktør i Periskop.

Annonser

Stikkord:
· · · · · ·