Periskop

Kritikk av kunst for barn og unge

Her er høstens høydepunkter for barn og unge

KATEGORI

Tverrestetisk,

SJANGER

Redaksjon,

PUBLISERT

mandag 7. august 2017

Periskop har tatt en kikk i programmene og har samlet høstens høydepunkter innenfor visuell kunst, scenekunst og musikk for barn og unge.

↑ Munchmuseet inviterer i høst til familieverksted med Jennie Bringaker. Foto: Eva Bonnevie.

Vi er tilbake fra sommerferie og starter med et overblikk over noen av høstens mulige høydepunkt.

Tjidtjie

Teater. Vises gjennom Den kulturelle skolesekken i Nord- og Sør-Trøndelag.

2017 er året for en felles feiring av 100-årsjubileet for samenes første landsmøte i Trondheim. Jubileumsmarkeringen inkluderer blant annet forestillingen Tjidtjie som hadde premiere i slutten av juli på Turnéteatret. Nå skal den ut på turné med Den kulturelle skolesekken (DKS).

I Tjidtjie følger vi en jente som blir sendt nordover på internat for å oppleve og lære om den samiske kulturen. Forestillingen undersøker fornorskingspolitikken, som senere ble en metode brukt til å gjenreise den samiske kulturen.

Garage

Teater. Trondheim (Verdal).

Forestillingen Garage er utviklet i samarbeid med Turnéteatret i Trøndelag, og får sin première på den nye scenen i Verdal 9. september. Forestillingen er uten dialog, men ifølge teatret blir det «mye mekanikk», og skal passe for barn fra 10 år, og voksne i alle aldre.

I oktober har Cirka Teater også première på forestillingen Veien mellom huler og tårn – forestillingen er utarbeidet med 15 barn i en interaktiv forberedelsesprosess og i gjennomføringen. Både Garage og Veien mellom huler og tårn skal ut på DKS-turne.

Sans og samling og Lulla

Dans. Dansens Hus, Oslo.

Dansens Hus presenterer denne høsten to forestillinger rettet mot barn under tre år. Forestillingene er en del av et forskningsprosjekt om dans for de minste, finansiert med midler fra Sparebankstiftelsen.

Sans og samling har premiere i slutten av november og tar for seg et surrealistisk univers inspirert av barns første fase i livet, der voksnes logikk ennå ikke har tatt overhånd.

Den andre forestillingen, Lulla, bruker vuggesangen som utgangspunkt for å samle barn og voksne i det Dansens Hus selv beskriver som «scenerommet hvor kunstnerne, barna og de voksne utgjør den kunstneriske og sosiale helheten».

Under Ultima skal Supriya Nagarajan (bilde) og Duncan Chapman sammen med barnehagebarn bruke vuggesanger som inspirasjon. Foto: Ultima.

Barnas Ultimadag

Musikk. 10. september på Sentralen, Oslo.

Samtidsmusikkfestivalen Ultima inviterer inn de yngste både gjennom Barnas Ultimadag den 10. september, og gjennom arbeid med utvalgte barnehager i forkant av festivalen. Musikerne Supriya Nagarajan og Duncan Chapman jobber med vuggesangen som inspirasjon og utgangspunkt for inviterte barnehager – i tillegg holder Supriya Nagarajan verksted for elevene i Haugerud Strykeorkester. En presentasjon av vuggesanger fra Oslos ulike kulturer blir vist gjennom en lydinstallasjon på Furuset bibliotek og aktivitetshus 12.-15. september, med en tilhørende konsert 15. september.

På Barnas Ultimadag kan de unge oppdage improvisasjonskvartetten SPUNK (Maja S. K. Ratkje, Lene Grenager, Hild Sofie Tafjord and Kristin Andersen). Flere lydskulpturer presenteres også, blant annet Sing av Christian Blom – et sett med mekaniske instrumenter som aktiveres av den menneskelige stemmen slik at de reagerer og beveger seg når man synger. Oslo-kollektivet Drivhuset inviterer til lydskulpturverksteder der barn, unge og voksne kan utforske hvordan mekanikk og elektronikk kan brukes for å lage lydkunst.

Klassikere for Kids

Teater og workshop. 21.-24. september og 7. oktober, Black Box Teater, Oslo.

På Black Box Teater får vi i høst gjensyn med alle de tre forestillingene i Hildur Kristinsdottirs kritikerroste trilogi Klassikere for Kids.

Nytt i år er dessuten en workshop for ungdom i tilknytning til forestillingene. Sju ungdommer kan få bruke høstferien til å dykke ned i klassikerne sammen med kunstnerne i kompaniet. Den første fasen består av konseptutvikling med følgende praktisk utforskning og  følges av en offentlig visning på Black Box 7. oktober.

Fra Party på Black Box tidligere i år. Foto: Dorothea Tuch.

Musikkfabrikken

Musikk. 27. og 28. oktober, Konserthuset, Oslo.

I vår så Olav Opsvik her på Periskop nærmere på hva orkestrene tilbyr de minste. I høst kommer Oslo-Filharmonien på banen med en nyproduksjon, konsertforestillingen Musikkfabrikken.

Bak forestillingen står pianist Sigurd Slåttebrekk, som også har laget den populære barne-TV-serien om redningsskjøyta Elias. Sammen med koreograf og regissør Cina Espejord utforsker han klassisk musikk gjennom animasjon, dans og digital scenografi, med hele orkesteret på scenen. Forestillingen er en sjeldenhet for Oslopublikumet – en stor nyproduksjon sentrert om klassisk musikk for barn, med fullt orkester i Konserthuset.

Munchperformance på Ekely

Visuell kunst. 10. september, Ekely, Oslo.

I september arrangerer Munchmuseet workshop for barn med performancekunstner Jennie Bringaker på Munchs hjem Ekely. I den andre runden av denne workshopen skal barna sammen med Bringaker utforske hva en kunstnerisk prosess kan innebære, inspirert av hvordan Munch selv utforsket nye måter å male.

28. august er det også familiesøndag på Munchmuseet, hvor danser Sigrid Kopperdal utforsker sammenhengen mellom Munchs malerier av almetrær og menneskekroppen.

Unge «ikke-skuespillere»

Scenekunst. Tidlig oktober, Den Nationale Scene, Bergen.

Flere kunstnere har fattet interesse for å inkludere barn og ungdom både i utviklingen og konseptfasen av en forestilling. Den Nationale Scene har i høst premiere på en forestilling som inkluderer unge «ikke-skuespillere». Forestillingen, som foreløpig er uten tittel, skal være en iscenesettelse av ungdommens egne historier. Premieren er lagt til starten av oktober og regi er ved Vibeke Flesland Havre. 16 ungdommer treffes fram til det hver mandag i workshoper der de skal lære å kunne stå på en scene som seg selv.

Annonser
Stikkord:
· · · · · · · · · ·