Periskop

Kritikk av kunst for barn og unge

Kjære Periskop. Når ble kvalitet snobberi?

KATEGORI

Debatt, Tverrestetisk,

PUBLISERT

torsdag 14. mars 2024

DEBATT: 29. februar publiserte Periskop Ida Skjelderups anmeldelse av boken Barnas filosofi med tittelen Guilty Pleasure for Kultursnobben. Tross i et dusin litterære mangler, var det noe ved prosjektet som appellerte til vår kritiker. Denne ambivalensen hos anmelderen likte ikke to forfattere. Her er deres kommentar. Og Periskops motsvar.

Bjørn Arild Ersland er forfatter og professor i skrivekunst ved Nasjonalt lesesenter/Universitetet i Stavanger. Han er også leder for NFFOs forfatterskole. Ersland har en stor litterær produksjon i mange ulike sjangre. Bøkene hans er blitt nominert til en lang rekke priser. Foto: Geir Dokken

Etter å ha lest Ida Skjeldrups anmeldelse av Amir Shaheens bok Barnas filosofi, Barnas tanker om verden og oss, sitter vi som to store spørsmålstegn

Kommentar av Bjørn Arild Ersland, Forfatter og professor ved Nasjonalt Lesesenter/UiS  og Lene Ask Forfatter og tegneserieskaper.  

Når ble kvalitet snobberi?

Etter å ha lest Ida Skjeldrups anmeldelse av Amir Shaheens bok Barnas filosofi, Barnas tanker om verden og oss, sitter vi som to store spørsmålstegn. Ikke til boka, den har vi ikke lest, men til kritikken. For her trekkes noen merkelige slutninger. Og hva har skjedd med anmelderiet i Periskop? Tar dere ikke kunst for barn og unge på alvor lenger? Når ble kvalitet et utrykk for snobberi?   

Anmelderen finner mye som er problematisk med boka hun velger å anmelde: Utgivelsen er ikke særlig godt gjennomarbeidet, omslaget er lite appellerende, fonten Comic Sans og tegningene minner om noe man kan finne i en vitsebok. Innholdet er visst heller ikke noe særlig. På toppen av alt finner anmelderen at boka er skjemmet av skrivefeil og et sted er to identiske avsnitt trykket etter hverandre. Hun skriver også at spørsmålene som stilles i boken kunne vært bedre formulert og at forfatteren burde klart å finne mer treffende sitater.   

Det ligger altså an til en solid slakt, men i fortsettelsen tar anmeldelsen en underlig retning. I stedet for å konkludere med at forlaget har gjort et elendig redaktørarbeid, vender anmelderen argumentene mot seg selv, hun stiller spørsmål ved om hun er for snobbete? Det er her vi stusser.  

Lene Ask er forfatter, fotograf, illustratør og tegneserietegner. Hun sitter for tiden i det litterære råd i Norsk barne og ungdoms- bokforfattere. Ask har gitt ut bøker i ulike sjangere og for flere aldersgrupper. Foto: privat

Det ligger altså an til en solid slakt, men i fortsettelsen tar anmeldelsen en underlig retning

Den omstridte boken.

De årene vi har sittet i vurderingsutvalg og litterære råd har bøker med slike mangler jevnlig dumpet ned i postkassa. Men å kalle manglene for kunst, blir for enkelt

Kunst skal ikke ha slurv

Når ble det å peke på svakheter i en utgivelse regnet som snobberi? Er det snobbete å forvente at en barnebok er uten skrivefeil? Er det snobbete å peke på slette illustrasjoner i en illustrert barnebok? Er det snobbete å bry seg om leservennlig font og bra design?    

Slike åpenbare mangler som anmelderen finner i boken, er helt alminnelige i bøker som blir utgitt utenfor de profesjonelle forlagene. De årene vi har sittet i vurderingsutvalg og litterære råd har bøker med slike mangler jevnlig dumpet ned i postkassa. Men å kalle manglene for kunst, blir for enkelt.   

Vi som skriver og tegner bøker for barn og unge er stolte av yrket vårt. Vi jobber i et fagfelt med mange aktører der vi strekker oss til det ytterste for at resultatet skal bli skikkelig bra. Den norske barnelitteraturen er på et høyt internasjonalt nivå. Og da aksepterer vi ikke slurv som et kunstuttrykk.    

Det er sjelden barnebøker får anmeldelser, derfor er Periskop så viktig. Men da trenger vi at de som anmelder bøkene våre tar fagfeltet vårt på alvor. Vi kan ikke ha anmeldere som er redde for å snakke om kvalitet eller mangel på sådan. 

LES PERISKOPS SVAR HER

Slike åpenbare mangler som anmelderen finner i boken, er helt alminnelige i bøker som blir utgitt utenfor de profesjonelle forlagene

Annonser
Stikkord:
· · · · · · · · · · ·