Periskop

Kritikk av kunst for barn og unge

Lanserer Operaen i Minecraft Education

SJANGER

Nyhet, Nyheter,

PUBLISERT

onsdag 6. april 2022

Det nye læringsspillet «Operaen i Minecraft» lar skoleelever bygge digitale kulisser til forestillingen «Orfeus i underverdenen».

↑ Operaen i Minecraft. Foto: Operaen

Nå kan skoleelever over hele landet besøke Operaens verksteder og bygge kulisser til en forestilling – i Minecraft. Gjennom appen Minecraft: Education Edition er læringsspillet Operaen i Minecraft tilgjengelig for elevene, og spillet er knyttet til fag som musikk, kunst og håndverk og samfunnsfag. Spillet er utviklet i samarbeid mellom formidlingsavdelingen ved Den Norske Opera & Ballett, spillutviklerne i Skogliv og Microsoft Norge, med rådgivning fra Kulturtanken, skriver Operaen i en pressemelding.

Med på laget er også YouTuber Preben «Prebz» Fjell og regissør av forestillingen det skal bygges kulisser til: Vidar Magnussen. For mange av elevene vil han trolig være kjent som skurken Winter fra julekalenderen Snøfall – eller fra NRK-serien Side om side.

Elevene kan boltre seg i løssluppenhet når de skal jobbe med kulisser til operetten Orfeus i underverdenen.

Vidar Magnussen. Bildet er hentet fra NRK-serien Maestro i 2020. Foto: NRK

Målet med læringsspillet er å gi elevene en interaktiv innføring i hvordan scenografi blir til

Opplæring i scenografi

– Operahuset er et av Norges mest ikoniske bygg – med mye spennende aktivitet både på og bak scenen. Ved å la elevene selv oppleve og utforske Operaen, tror vi de får et mye større læringsutbytte enn ved å lese en tekst eller se en video, sier Tarjei Mo Batalden i Skogliv.

Opplegget tar omtrent to skoletimer, forteller formidligssjef i Operaen, Frida Steenhoff Hov, i pressemeldingen.

– Men elevene kan fortsette å utforske bygget og verkstedene også ut over dette, forteller hun.

Plakatfoto fra «Orfeus i underverdenen». Foto: Operaen

 

Mellomtrinnet og ungdomsskolen

I læringsspillet er Operahuset i Oslo gjenskapt i detalj, og elever på mellomtrinnet og i ungdomsskolen kan bygge sin egen scenografi. Samtidig blir de kjent med Operahuset, verkstedene og flere av yrkesgruppene som er nødvendige for å skape store forestillinger. I spillet skal elevene bygge sin egen kulisse til operetten Orfeus i underverdenen, som hadde premiere i Operaen i desember 2021. Elevene går gjennom prosessen fra ideskaping til bygging i de ulike verkstedene, og underveis møter de karakterer som representerer ulike yrkesgrupper, blant annet regissør Vidar Magnussen.

Målet med læringsspillet er å gi elevene en interaktiv innføring i hvordan scenografi blir til og hvilke faggrupper som er involvert, skriver Operaen i pressemeldingen. Samtidig kan elever over hele landet bli kjent med hele Norges operahus.

Elevene går gjennom prosessen fra ideskaping til bygging i de ulike verkstedene

Det kan bli litt av en oppgave for elever på mellomtrinnet og i ungdomsskolen å lage kulisser disse friske kostymene skal passe inn i. Foto: Operaen

Digital nasjonal formidlingspakke

Læringsspillet er nå tilgjengelig for alle skoler med tilgang til Minecraft: EducationEdition, og er klart til bruk i undervisning i flere fag. Både elever, lærere og foresatte med barn i skolen kan få tilgang til læringsspillet. Formidlingsavdelingen i Operaen vil fra høsten 2022 tilby Operaen i Minecraft som del av en digital nasjonal formidlingspakke.

Les mer om Operaen i Minecraft her.

Her finner du spillet og lærerveiledning.

Annonser

Stikkord:
· · · · · · · · · · · ·