Periskop

Kritikk av kunst for barn og unge

Nordisk Råds pris til Ulf Stark og Linda Bondestam

KATEGORI

Litteratur,

SJANGER

Nyhet,

PUBLISERT

torsdag 2. november 2017

«Stor poesi» og «stor bildebokkunst», mener juryen.

Djur som ingen sett utom vi av forfatteren Ulf Stark og illustratøren Linda Bondestam fikk Nordisk Råds barne- og ungdomslitteraturpris 2017 Foto: Magnus Fröderberg/norden.org

Nordisk Råds barne- og ungdomslitteraturpris gikk til avdøde Ulf Stark og illustratør Linda Bondestam for boka «Djur som ingen sett utom vi».

Prisen ble delt ut denne uken i Helsingfors, og ble tatt imot av Ulf Starks  Janina Orlov og Linda Bondestam. Stark døde tidligere i sommer, 72 år gammel.

Stark og Bondestam danket dermed ut de norske nominerte: Anders Kvammens Ungdomsskolen (No Comprendo Press) og Far din av Bjørn Ingvaldsen (Gyldendal).

Juryen begrunner prisen slik:

«Djur som ingen sett utom vi er et nordisk samarbeid i sin aller beste form. Forfatteren Ulf Stark og bildeboktegneren Linda Bondestam har skapt en bok som er helt unik. De fargesprakende bildene og de fyndige og melankolske diktene om ukjente dyr skaper en helhet som har fokus på eksistensens vilkår.

Ulf Stark, som tildeles prisen posthumt, har lagt all sin livsvisdom i disse tekstene. De utgjør et litterært testament, og de peker samtidig framover med sin toleranse.

Linda Bondestams bilder med dyprøde himler og intense blågrønne skoger, hav og fjell vitner om en kunstner som for hver bok går fra klarhet til klarhet.

Det er stor poesi og stor bildebokkunst. Det er helstøpt, livsbekreftende og praktfullt.»

Foto: Förlaget Berghs
Annonser

Stikkord:
· · · ·