Periskop

Kritikk av kunst for barn og unge

Norske barn filmer koronahverdagen i #innestengt

SJANGER

Nyhet, Nyheter,

PUBLISERT

mandag 6. april 2020

Hvordan er barns hverdag i Norge koronavåren 2020? Barnefilmfestivalen og Vest-Agder-museet tar Periskops utfordring, og ber barn sende inn videosnutter.

↑ #innestengt er et videoprosjekt i regi av Vest-Agder-museet og Barnefilmfestivalen i Kristiansand, der barn blir bedt om å fortelle om sin egen hverdag i koronaens tid. Foto: Vest-Agder-museet.

Og se om ikke Vest-Agder-museet og Barnefilmfestivalen tok oss på ordet!

For tre uker siden skrev Periskop om et dansk dokumentarprosjekt, der barn kunne sende inn små videosnutter om hverdagen sin under virus-lockdown. Samtidig oppfordret vi norske filmfestivaler og museer til å gjøre noe liknende. Og se om ikke Vest-Agder-museet og Barnefilmfestivalen i Kristiansand tok oss på ordet!

Alle barn og unge i alderen 6-16 år inviteres til å delta. Fra idag er det mulig å sende inn små filmklipp til prosjektet #innestengt, men arrangørene er også interessert i annet materiale, som bilder, fortellinger, dikt, sanger, tegninger og gjenstander. Felles er at det skal handle om kreative uttrykk fra barn og unge.

Hvem er arrangørene?


Barnefilmfestivalen er et av Norges største kulturarrangement for barn og unge. Festivalen er et stort publikumsarrangement for barnefamilier, skoler og både norsk og internasjonal filmbransje, med nærmere 15.000 registrerte billetter i løpet av festivaluken. Festivalen viser kvalitetsfilm fra hele verden som ellers ikke finner veien til norske kinoer.

Prosjektleder for Barnefilmfestivalen: Stina A. Mikkelsen, tlf. 976 97 621

Vest-Agder-museet er et konsolidert, kulturhistorisk museum, eid av kommunene i gamle Vest-Agder samt Agder fylkeskommune. Museet har 11 besøksmål og 55 ansatte. I 2019 hadde vi nærmere 120 000 besøkende på de ulike besøksmålene.

Prosjektleder for Vest-Agder-museet: Jannecke Dettmer, tlf.: 907 74 446

Jannecke Dettmer er prosjektleder for #innestengt ved Vest-Agder-museet. Foto: LinkedIn.

Dokumentarfilm og utstilling 2021

Prosjektet #Innestengt skal resultere i en dokumentarfilm som får premiere på kino under Barnefilmfestivalen 2021. Det innsendte videomaterialet skal bearbeides av Marius Loland, som er en Kristiansandsbasert filmskaper. I tillegg skal et utvalg av det innsamlede materiale stilles ut ved Vest-Agder-museet, og brukes i framtidig formidling til skolene.

– Dette er et historisk viktig prosjekt for museet. Vi ønsker å samle inn og arkivere kreative uttrykk som dokumentasjon av koronatida fra barnehøyde, sier Jannecke Dettmer, prosjektleder for #innestengt ved Vest-Agdermuseet.

Det er også mulig å sende inn tegninger og annet materiale. Her er et eksempel fra Vest-Agder-museet.

Dette er et historisk viktig prosjekt for museet. Vi ønsker å samle inn kreative uttrykk av koronatida fra barnehøyde.

Stina Ask Mikkelsen er daglig leder i Barnefilmfestivalen. Foto: LinkedIn.

Barnefilmfestivalen hjelper deg

Barnefilmfestivalen 2020 skulle ha vært arrangert 21.-26. april, men har foreløpig utsatt festivalen til  høsten.

– Det var ikke med lett hjerte vi valgte å utsette festivalen, men det viste seg å være riktig beslutning. Nå gleder jeg meg til å sette i gang med dette prosjektet. Vi håper å få et innblikk i en viktig og annerledes tid i barn og unges liv. Det å lage film er jo artig i seg selv – så forhåpentligvis skaper dette et positivt engasjement som også vil være morsomt og lærerikt for de som vil være med, sier Stina Ask Mikkelsen, daglig leder i Barnefilmfestivalen.

Har du ikke laget film før? Lurer du på hvordan det enkelt kan gjøres, for eksempel med mobilkamera? Arrangørene har laget noen enkle instruksjonsfilmer for å hjelpe deg i gang.

 

 

Vi håper å få et innblikk i en viktig og annerledes tid i barn og unges liv. Og det å lage film er jo artig i seg selv!

En dag vil vi spørre oss: Hvordan hadde barn det under koronatida våren 2020?

Alle barn og unge kan delta

Oppfordringen går ut til alle barn og unge i Norge. Dette skriver arrangørene på nettsidene sine:

«En dag vil vi spørre oss: Hvordan hadde barn det under koronatida våren 2020? Nå inviteres derfor barn fra hele Norge til å dokumentere disse dagene – til å skrive norgeshistorie fra barnehøyde!

Vi er inne i en spesiell og historisk periode. Norge er lukket ned og vi er «innestengt». I flere uker har Norge vært sammen hver for seg. Hvordan ser den nye hverdagen ut nå som alt er snudd på hodet? Hvordan er det å være barn i koronatida?

Barnefilmfestivalen og Vest-Agder-museet har gått sammen om prosjektet #Innestengt og ønsker å dokumentere denne historiske perioden for fremtiden. Alle barn og unge i alderen 6-16 år inviteres til å delta med å vise frem sin hverdag og hva de er opptatt av i koronatida på ulike måter.»

Prosjektet er inspirert av filmprosjektet «Lockdown i DK», igangsatt av BUSTER barnefilmfestival i København og Nationalmuseet i Danmark.

Se eksempler på hva slags film du kan lage etter annonsene.

Håndvask er blitt en større del av barns hverdag i koronaens tid. Foto: Skjermdump fra instruksjonsvideo, Barnefilmfestivalen.

Les mer om prosjektet og hvordan du går fram på arrangørenes nettsider

 

 

Annonser

Stikkord:
· · · · · · · ·