Periskop

Kritikk av kunst for barn og unge

Periskop-samtaler: Kunst og moral

SJANGER

Video,

PUBLISERT

torsdag 30. april 2020

Er det umoralsk å lage kunst av menneskers nød? Tuva (17) og Dina (17) konfronteres med et moralsk dilemma på utstillingen «The Golden Wish» av Shwan Dler Qaradaki.

I denne tredje filmen i vår nye samtaleserie må 17-åringene Tuva og Dina svare på om det var riktig av kunstneren Shwan Dler Qaradaki å kjøpe smykker fra mennesker i en flyktningleir for å smelte dem om til et eget kunstverk. Burde han ikke heller bare ha hjulpet flyktningene med penger, så de slapp å selge smykker og annet arvegods de var glad i?

I denne serien snakker Periskop med fire ungdommer fra medielinja ved Drømtorp videregående skole i Ski. De ble med oss til Interkulturelt museum i Oslo, der de blant annet fikk besøke utstillingen The Golden Wish.

Bakgrunn for utstillingen: Smykkeloven

Har du hørt om smykkeloven? I 2016 innførte den danske regjeringen den såkalte smykkeloven, som innebærer at myndighetene kan frata flyktninger smykker og andre verdisaker for å finansiere oppholdet deres i landet. Kunstneren Shwan Dler Qaradaki har på egenhånd samlet gull fra flyktningleiren Arbat i irakiske Kurdistan, og dette danner grunnlaget for installasjonene, videoene og tegningene i utstillingen på Interkulturelt Museum. Qaradaki problematiserer enkeltmenneskets verdi i møte med asylpolitikken og samfunnsdebatten som føres i Skandinavia i dag.

Hvem er kunstneren?

Shwan Dler Qaradaki er født i 1977 i irakiske Kurdistan, og bosatt i Oslo. Han er tidligere politisk flyktning, og har kunstutdannelse fra Kunstakademiet i Sulaimani i Kurdistan i Irak, samt i Oslo fra NISS og Kunsthøgskolen. Han var ferdig uteksaminert fra Kunsthøgskolen i 2009. Siden har han blitt en anerkjent og hyppig utstilt kunstner, som i 2014 fikk Oslo Kommunes kunstnerpris og i 2015 Kulturrådets nykommerpris. Han er kjent for sine sterke politiske budskap som engasjerer et bredt publikum.

Annonser
Stikkord:
· · · · · ·