Periskop

Kritikk av kunst for barn og unge

«PodKæst»: Litterære samtaler for korona og karantene

KATEGORI

Litteratur,

SJANGER

Anbefaling, Notis,

PUBLISERT

mandag 28. september 2020

Koronaen har åpnet opp for nye tanker rundt litteraturformidling. Nylig lanserte Leser søker bok «PodKæst» – en litteraturpodcast for ungdom.

↑ Felipe Orellana og Abu Hussain snakker sammen om representasjon og humor og romanen «Pakkis» i en episode av podcasten «PodKæst». Foto: Leser søker bok

– Det der er den boka alle svartinger leste. Vi hadde ikke noe annet, sier Abu Hussain.

– Jeg leste Pakkis fordi jeg er pakistaner og fordi (…) alt annet jeg leste appellerte ikke til meg, fortsetter han.

– Den er så in your face. Den holder ikke noe tilbake.

Slik starter PodKæst-praten mellom Felipe «Fela» Orellana, musiker og bibliotekar ved Biblo Tøyen og Abu Hussain, skuespiller og komiker. I podcasten PodKæst, som Fela er programleder for, har han invitert Hussain til en prat om representasjon i bøker, humor og musikk. Utgangspunktet for praten er Khalid Hussains roman Pakkis fra 1986.

Monica Helvig, daglig leder Leser søker bok. Foto: Elisabeth Wathne, Moment Studio

Fokus på digital formidling

Denne podcast-episoden er en av flere i en ny serie digitale litteraturmøter for ungdom i regi av foreningen Leser søker bok. Podcasten ble lansert i slutten av august, og har fått fornyet aktualitet nå som stadig flere skoleklasser rammes av karantene under smitteoppblomstringen i Norge.

– Restriksjonene har åpnet opp for nye tanker om litteraturformidling. Leser søker bok har siden i vår hatt fokus på litteraturformidling på digitale plattformer, sier Monica Helvig, daglig leder i Leser søker bok.

– I en tid hvor koronaen setter begrensninger for kulturelle arrangement og vi ikke like enkelt som før kan møtes fysisk for å oppleve litteratur, har vi måttet tenke annerledes når vi ønsker å få bøkene ut og frem til leserne.

Leser søker bok har siden i vår hatt fokus på litteraturformidling på digitale plattformer.

Podpraterne

I podcasten PodKæst snakker Fela med en ny gjest hver gang. Med Linnéa Myhre snakker han om kjærlighet og poesi, med Abu Hussain om humor, musikk og boken Pakkis, med Camara Lundestad Joof om boken om porno som hun egentlig skulle skrive. SKAM-skuespiller Carl Martin Eggesbø snakker om skeiv identitet – og klimajournalist Ole Mathismoen snakker om klima- og miljøutfordringer.

Linnéa Myhre snakker om kjærlighet og poesi sammen med Fela i en av «Podkæst»-episodene. Foto: Leser søker bok

Episodene varer mellom 30 og 40 minutter. De kan lyttes til her: https://soundcloud.com/search?q=podkæst

Fela og Camara Lundestad Joof. Foto: Leser søker bok
Annonser

Stikkord:
· · · · · · · · · · · · · · · · ·