Periskop

Kritikk av kunst for barn og unge

Ny sangbok: Snydelig og tydelig

KATEGORI

Musikk,

SJANGER

Anmeldelse,

PUBLISERT

torsdag 10. februar 2022

«Meg og kammeraten min» har skrevet barnesanger i over 15 år. Nå har de samlet et knippe av dem i en egen sangbok. Resultatet er slett ikke verst, ifølge Periskops kritiker.

↑ Meg (Martin Hagfors) og kammeraten min (Erik Johannessen). Foto: Marthe Amanda Vannebo

Meg og kammeraten min er en veletablert duo som består av Martin Hagfors (Meg) og Erik Johannessen (kammeraten min). De skriver, komponerer, spiller og synger musikk som i første rekke er rettet mot barn, men også mot barnlige voksne. Duoen har samarbeidet med flere etablerte jazz- og rockemusikere, samt Det Norske Jentekor og KORK (Kringkastingsorkesteret), og de har gitt ut flere album.

Nå har utvalgte låter fra den omfattende produksjonen fått plass i en egen sangbok full av sprelske illustrasjoner. Meg og kammeraten min sin snydelige sangbok er full av gode melodier, spennende tekster og gøyale tema. Her kan man synge seg frem til snydelige og spennende sangskatter.

Her kan man synge seg frem til snydelige og spennende sangskatter

Meg og kammeraten min sin snydelige sangbok


41 utvalgte sanger av Meg og kammeraten min

Sangene av er skrevet av Martin Hagfors og Erik Johannessen

Noteskriving og noteoppsett av Erik Johannessen

Illustrasjonene er laget av Erlend Glosli Velvin,Obin Hitraball III, Håkon Hoffart og Dea Velin Hoffart

Playback-versjoner av sangene finnes blant annet på Spotify og YouTube

Norsk Musikforlag (2021)

«Meg og kammeraten min sin snydelige sangbok». Illustrasjoner: Obin Hitraball & Erlend Velvin Glosli. Foto: Norsk Musikforlag

Oppdagelsesferd

Hjemme hos meg har vi gjennom flere år lyttet til Meg og kammeraten min. Vi har sunget, ledd og kost oss med «Tissedansen», «Gjenta-jenta», «Hvilken oppgang bor du i?» og «Tabbe #9». Nå kan vi også spille og synge sangene selv. Denne sangboken innbyr ikke bare til å synge, spille, lytte og lese, men også til å filosofere over store og små spørsmål. Leseren blir kjent med melodier, tekster og illustrasjoner som kan engasjere både barn og voksne. Selv om man kjenner sangene fra før, er sjansen stor for at man oppdager noe nytt.

Det klødde i fingrene første gang jeg åpnet boken. Jeg var spent på hvilke sanger som var valgt ut fra Meg og kammeraten min sitt store sangrepertoar, og jeg ble imponert over det omfattende innholdet. Fra første side er sangboka full av gøyale og fantasirike illustrasjoner. Martin Hagfors og Erik Johannessen ønsker velkommen med presentasjoner av illustratører og tips til hvor du kan finne innspillinger av sangene. Forfatterne har også laget playback-versjoner der du selv kan være solist, og disse finnes på flere avspillingsplattformer.

Sangboken innbyr ikke bare til å synge, spille, lytte og lese, men også til å filosofere over store og små spørsmål

Om litt forskjellig og sånt noe

Meg og kammeraten min sin snydelige sangbok har noter og besifring. Boka inneholder 41 sanger, eller «moderne klassikere» som Meg og kammeraten selv omtaler dem. Sangene er organisert innenfor temaer som vennskap, vann, kjærlighet, lim(!) og «om litt forskjellig og sånt noe». Noen sanger er også på engelsk. Sangboka blir en naturlig forlengelse av albumene Meg og Kammeraten min har spilt inn. Boka inneholder utvalgte sanger fra duoens tidigere album: De E´kke Bra Før Det Er Dårlig (2012), Ostepop (2015), Gjenta-jenta (2016), New Orchestral Hits 4 Kids (2019), Sjeldne skjell (2020) og Snydelig (2017), som boktittelen spiller på.

Innenfor de ulike kapitlene savner jeg imidlertid en henvisning til hvilke album de ulike sangene er hentet fra når jeg blar i boka. Selv om jeg kan finne det ut ved å søke det opp, eksempelvis på Spotify, kunne de vært fint med denne informasjonen, slik at man bare ved å bla i boka kan se hvilke sanger som er utgitt på samme album.

Anmeldelsen fortsetter etter bildet og anbefalingene.

Martin Hagfors og Erik Johannesen utgjør bandet Meg og kammeraten min. Foto: Marthe Amanda Vannebo

Artig og urolig

Illustrasjonene er gjennomgående livlige og artige. Samtidig oppleves de noen ganger forstyrrende når jeg synger meg gjennom og skal lese både noter, tekst og besifring. Flere illustratører har bidratt til boka, og jeg opplever at illustratørenes ulike streker er med på å skape en slags uro for leseren. Det er ofte flere illustrasjoner på sidene, og noen illustrasjoner går over i selve notebildet. Det ser morsomt ut, men oppleves uryddig. Samtidig er også tegningene gøyale. De er absolutt med på å skape liv og røre i sangboka, noe som trolig er intensjonen bak bruken av så mange tegninger.

Fra «Meg og kammeraten min sin snydelige sangbok». Illustrasjoner: Obin Hitraball & Erlend Velvin Glosli. Foto: Norsk Musikforlag

Stemmeleiet fungerer godt for barn

Står støtt

Boka står stødig på pianoet, og layouten på notene og teksten under gjør dem gode å lese. Sangene er plassert på en god og hensiktsfull måte, slik at man ikke trenger å bla om til neste side midt i en sang. Selve notebildet er også klart og tydelig, og det er lett å følge noter og tekst både når man synger og spiller etter besifringen. Sangene i boka går i samme tonearter som innspillingene. Det gjør det mulig å spille sammen med de innspilte sangene, både de originale og singback-utgaven. Toneleiet er tilpasset duoens stemmer, som er lyse tenorer. Dette er et stemmeleie som fungerer godt for barn, noe man også hører i de innspillingene som Det Norske Jentekor er med på.

Sangen om kjæresten til bestefar som ikke er bestemor, tar opp følsomme tema om skilsmisse og nye kjærester på en god og elegant måte

Ordspill

Den lekne språkbruken passer meget godt til både musikksjanger og de ulike temaene sangene handler om. I sangtekstene boltrer Hagfors og Johannessen seg med ord, og tekstenes eksperimenterende karakter bidrar til å se på vanlige hendelser og begreper med nye øyne. Noe tittelen også vitner om: Snydelig leker med nydelig (eller tydelig, prydelig, frydelig). Tittelen «Herr og Fru Kost» og sangen «Gjenta-jenta som gjentar igjen» er gode eksempler på typiske ordspill som går igjen i flere av sangene.

Videre har ordet «ensom» har fått en videre betydning for meg etter at jeg hørte sangen «Ensom» og leste sangteksten i boka. Det hadde ikke slått meg før, men teksten går fra å handle om å være ensom til å bli «en som jeg liker godt» og «en som ser meg nå». Begrepsbruken i sangen gjør at «ensom» har blitt et ord for meg som har fått flere nyanser. Sangen om kjæresten til bestefar som ikke er bestemor, tar opp følsomme tema om skilsmisse og nye kjærester på en god og elegant måte. For ikke å nevne sangen «Kammeratens bursdagsfanfarer i Ahh-Dur», der hver dag kan feires som en bursdag, enten du er fem eller sju år, eller hele tolv år, sju måneder, en uke, tre dager, åtte timer og tolv minutter gammel. Hver dag er dermed en fest, akkurat som denne boka.

Fra «Meg og kammeraten min sin snydelige sangbok». Illustrasjoner: Obin Hitraball & Erlend Velvin Glosli. Foto: Norsk Musikforlag

Sangene har en melodiføring som er lett å synge med på, og musikken har gode arrangementer og klinger godt i øret

Lavterskelbok

Meg og kammeraten min sin snydelige sangbok skaper glede og entusiasme med sin kreative layout. Tematikken spenner vidt. Sangene handler om store og små ting; alt fra fingre som forsvinner opp i neser og hvilken oppgang man bor i, til rotteplaneter og sjeldne skjell. Alle forteller de noe om det å være barn og se det lekne og barnlige i små og store ting. Boka er original i utformingen og gøyal å bla gjennom, og den har en leken tilnærming til musikk. Sangboken leker seg med ord og toner og forteller nye historier om kjente temaer, og den presenterer god musikk for både barn og voksne. Sangene har en melodiføring som er lett å synge med på, og musikken har gode arrangementer og klinger godt i øret.

Dette er en såkalt lavterskelbok, inspirerende, leken og ikke vanskelig på noe vis.  Sangboka passer for den som liker å ha musikk på øret mens man blar i boka og synger med, eller for den som ønsker å spille selv. Den egner seg godt til bruk i barnehagen og til klassesang i skolen. Bokas repertoar passer også for skolekoret eller andre typer kor. Med andre ord: Alle kan synge boken. Meg og kammeraten min har gitt alle som vil en snydelig anledning til å ta i bruk stemmen sin og synge av full hals.

Annonser

Stikkord:
· · · · · · · · · · · · · · · ·