Periskop

Kritikk av kunst for barn og unge

Periskops knallgode julegavetips

KATEGORI

Tverrestetisk,

SJANGER

Anbefaling,

PUBLISERT

tirsdag 12. desember 2023

Tradisjonen tro får du de aller beste julegavetipsene hos Periskop. Våre kritiske kritikere og strenge redaktører tar på julenisselua og hjelper deg!

↑ Julegavetrøbbel? Ikke etter at du har lest Periskops julegavetips! Foto: Unsplash

Fra forestillingen «Siste stopp: Nordpolen». Foto: Feil teater

Aller først: Trenger du julestemning? Med fare for å gjenta oss selv: Feil teater blir aldri feil. For tredje år på rad spiller de gratis juleforestillinger for barnefamilier i Oslo. Årets versjon heter Siste stopp: Nordpolen. Nå er alle forestillinger fullbooket – men om du følger teateret på Instagram, legger de ut i story om det blir ledige billetter. Og da bør en hive seg på!

Og når vi først snakker om opplevelser som ikke kan relateres til størrelsen på lommeboka: Det Norske Teatret spiller gratisforestillinga Hans og Grete til 2. mars – og det er fortsatt ledige billetter igjen. Helt gratis. Periskops kritiker Hedda Fredly ble overbevist – hennes anmeldelse kan du lese her.

Heksa i «Hans og Grete»: Grusom, gøy - og gratis. Foto: Det Norske Teatret

Foto: Cappelen Damm / Cappelen Damm / Aschehoug

Skikkelig julete julegaver

«Bukkene bruse og Julenissen» av Bjørn F. Rørvik og Gry Moursund (Cappelen Damm 2023). Tenke seg til. De tre bukkene bruse har aldri hatt besøk av julenissen noen gang. Urettferdig!, synes den minste bukken. Det kan han jo ha rett i. Juleforberedelsene går sin gang, og selvsagt snapper trollet opp at bukkene ønsker nissebesøk. På selveste julaften banker det på døra, og der står … nissen! Eller? Humor i kjent Rørvik/Moursund-stil. Vanskelig å bli skuffet.

«Julebukkenes natt» av Aleksander Kirkwood Brown og Andreas Iversen (Cappelen Damm 2023). Først: En stor takk til Aleksander Kirkwood Brown for å løfte frem julebukk-tradisjonen. Periskops redaksjon heier på julebukk! Selv om det ikke er en helt standard julebukkrunde det er snakk om når Edward Rubikon går syngende fra dør til dør. En morsom og smart tegneserie for barn fra åtte år – et grøsselig julehefte med brettspill og annen moro bakerst i boka.

«Et kyss til jul» av Mari Grydeland og Kristin Storrusten (Aschehoug 2023). Dette er intens jule-feelgood for mellomtrinnet. Boka inneholder et vell av forviklinger og kjærlighet – inkludert rushing til flyplassen når man endelig skjønner hvem man elsker – og alt det andre som bare må skje for at det skal bli jul. Boka handler om Zoé, som flytter fra Bromma til Oslo for en stund. Hun har ingen planer om å forelske seg. Men livet skjer, eller hva man sier. For den som trenger romantisk forviklings-julekomedie i bokform, er dette perfekt julelektyre.

«God tid» av Anne Aanensen Randøy og Hilde Hodnefjeld. Foto: Gyldendal

Til førskolebarna

«God tid» av Anne Aanensen Randøy og Hilde Hodnefjeld (Gyldendal 2023). Hva er egentlig god tid? Randøy og Hodnefjeld har laget en bildebok der travle morgener og dumme mobiltelefoner står i veien for kosen og kvalitetstida. Akkurat det lyder nok kjent for både store og små. Et gjentakende og rytmisk språk med gode metaforer og spenstige illustrasjoner gjør dette til en av høstens sterke bildebøker. Anmeldelsen i Periskop finner du her.

«Kalde klover» av Ragnar Aalbu (Gyldendal 2023). Siste tilskuddet til Aalbus snurrige univers er et kræsjkurs i å fly. Ikke minst er dette høstens frekkeste barnebokfinte (som ikke skal røpes her). Boka handler om et reinsdyr som gjerne skulle stukket sydover med trekkfuglene om vinteren. Men det går jo ikke, for han kan jo ikke fly. Hvis ikke man tror at alt er mulig, da.

«Kalde klover» av Ragnar Aalbu. Foto: Gyldendal

«Papirflybursdag» av Annette Saugestad Helland. Foto: Gyldendal

«Papirflybursdag» av Annette Saugestad Helland (Gyldendal 2023). Denne boka er en estetisk fest. Dessuten treffer den godt slik tida er akkurat nå: Augusta har bursdag, men mamma sier hun ikke får ha et stort bursdagsselskap – de har ikke råd. Men et stort selskap er det Augusta ønsker seg mest av alt. Hun lager invitasjoner likevel og sender dem av gårde som papirfly. Og da kan alt skje.

«Hvor ble det av?» av Lars Joachim Grimstad og Per Dybvig (Aschehoug 2023). En dag finner Jonas og pappa en måke på balkongen. Fra da av begynner de merkeligste ting å skje. Ting forsvinner. Har det noe med Åke Måke å gjøre? En morsom bok å lese selv eller sammen, om igjen og om igjen. Passer også for barn i småskolen og ellers alle som liker måker.

«Hvor ble det av?» av Lars Joachim Grimstad og Per Dybvig. Foto: Aschehoug

Plakatfoto til forestillingen «Fantorangen på teater»et samarbeid mellom Riksteatret, Oslo Nye Teater og NRK. Illustrasjon: NRK

«Fantorangen teater», Riksteatret. Dette er sikkert billetter som selger seg selv, men likevel: Fantorangen går til teaterscenen. Barnas favoritt skal reise land og strand rundt med Riksteatret fra februar. Bård Bjørknes har regien, og han har gjort gode figurteateroppsetninger før, blant annet med Kokosbananas-forestillingen ved Teater Ibsen. Ingunn Thon, som er barnebokforfatter, programleder og i tillegg dukkefører for Turi og Perla på NRK super har også hatt et par fingre med i spillet her. Kan bli moro for de minste.

«Bukkene Bruse Badeland» har kinopremiere 1. juledag. Vi har store forventninger til denne filmen, og snart kommer Periskops anmeldelse av den. Vi tar likevel sjansen på å servere den som julegavetips. Bukkene bruse-universet startet som et kunstnerisk samarbeid mellom forfatter Bjørn F. Rørvik og illustratør Gry Moursund og teller nå fem bøker, et par teaterforestillinger og snart en film levendegjort av Qvisten Animation. Filmen er basert på første bok i serien.

Ingen tvil: Her kommer trollet! Fra den kommende filmen «Bukkene bruse på badeland». Foto: Qvisten Animation

«Regndråpeborna» av Sigrid Moldestad & Regndråpeorkesteret. Omslagsillustrasjon: Jens Kristensen. Coverdesign: By Ingis. Foto: Grappa

Gaver å lytte til

«Regndråpeborna» av Sigrid Moldestad og Regndråpeorkesteret (Grappa 2023). Periskops kritiker Aksel Dalmo Tollåli ble begeistret for Moldestads prosjekt, der hun tonesatte lekne dikt av Jan-Magnus Bruheim. Plata byr på stor lekenhet og musikalsk variasjon. Tekstene er tøysete, formidlingen strålende, og Bruheims dikt får virkelig lekt seg i møte med Regndråpeorkesteret.

«New Orchestral Hits 4 Kids Vol av Mr. E & Me (Naxos 2023). Denne duoen tar ikke barn utelukkende «på alvor», de tar dem på senga, de tar dem ved nesen og de tar dem med på eventyr, skrev Periskops Filip Roshauw da New Orchestral Hits 4 Kids» kom i 2019. Mr. E & Me, som også opererer som Meg og kammeraten min, liker å se hva som skjer når låtene deres får bryne seg på Kringkastingsorkesteret og Det Norske Jentekor. Resultatet blir ofte fint – og er verdt å sjekke ut.

«New Orchestral Hits 4 Kids Vol 2» av Mr. E & Me. Foto: Naxos

«Oskar og eg» av Maria Parr og Åshild Irgens. Foto: Samlaget

De første skoleårene

«Oskar og eg» av Maria Parr og Åshild Irgens (Samlaget 2023). Det kan vel knapt kalles en overraskelse at denne boka står på listen over supre julegaver. Finere bok om hverdagen i alt det vanlige og snurrige skal en lete lenge etter. Maria Parr løfter frem leken og viser stor forståelse for barnet som blir så stort at det kan se tilbake på barndommen. Nydelig til høytlesing.

«Rødrev» av Synnøve Borge og Nora Brech (Gyldendal 2023). I den illustrerte faktaserien om dyr, er Borge i år kommet til rødreven. Boka Rødrev følger en liten reveunge det første leveåret, fargerikt og fartsfylt illustrert av Nora Brech. Fra fødselen i hiet under jorda til utforskingen av naturen, møter med andre dyr og med menneskene. Fra før av har Borge blant annet skrevet om ekornet, grevlingen og rådyr.

 

«Rødrev» av Synnøve Borge og Nora Brech. Foto: Gyldendal

«Hvorfor spiser vi ikke bananskall» av Emilie Nereng og Leonard Furuberg. Foto: Cappelen Damm

«Hvorfor spiser vi ikke bananskall?» av Emilie Nereng og Leonard Furuberg (Cappelen Damm 2023). Denne ganske så innbydende tittelen vekker nysgjerrigheten hos den unge leseren rundt noe som er viktig å kunne noe om, nemlig mat. I en tid der matvareproduksjonen er presset og prisene høye, er det smart med kunnskap om mat, og her får barna den inn på en morsom måte. Og: Dette er faktisk den første norske faktaboka for barn som handler om mat.

«Tett livet i vann» av Jannicke Wiik-Nielsen, Dag O. Hessen og Line Renslebråten (Fontini 2023). Har du drømt om å stirre et rumpetroll inn i øynene? Se hvordan noen reker tar jobben som tannpussere for fisker eller hvordan en krabbeklo virkelig ser ut? I denne boka er bilder av livet i vann forstørret opp mot 15.000 ganger. De ekstreme nærbildene gir et spennende innblikk i det som rører seg under havoverflaten. En faktabok barn og voksne kan undre seg over sammen.

 

«Livet i vann» av Jannicke Wiik-Nielsen, Dag O. Hessen og Line Renslebråten. Foto: Fontini forlag

«Alien i klassen» av Vegard Markhus. Foto: Aschehoug

«Alien i klassen» av Vegard Markhus (Aschehoug 2023). Dette er en slags variant av En pingles dagbok for småskoletrinnet. Ulrik føler seg annerledes, han lurer på om han lever på feil planet. Ikke er det tegn til intelligent liv i klassen heller. Men så skjer det noe. Boka er for alle som vet hvordan det kjennes å være alene og som liker tegninger bedre enn vanskelige ord, skriver forlaget. I tillegg er boka interaktiv, på et vis. Slik Markhus’ utgivelse Ei kjedeleg bok også var. For øvrig ei bok som er alt annet enn kjedelig, den er kjemperar og gøy.

«Det mørke fortet» av Riksteatret. Minecraft som teater? Riksteatret prøver seg denne våren. I forestillingen Det mørke fortet smelter spill og virkelighet sammen. Med på laget har teateret YouTuber og gamer Jonas Lihaug Fredriksen. Dessuten trenger de gamere på alle de 67 spillestedene de besøker: Riksteatret søker  unge mellom 11 og 15 år til å være med på forestillingene på deres lokale kulturhus. Hvor stort hell de har med tekno- og spillteater, gjenstår å se, men kan være verdt en tur? Om ikke annet for å debutere som gamende skuespiller?

Plakatfoto til forestillingen «Det mørke fortet - et Minecraft-eventyr». Foto: Riksteatret

«Jenny Fender» av Heidi Marie Vestrheim. Omslaget er laga av Sigbjørn Lilleeng. Foto: Gyldendal

Leseglede for mellomtrinnet

«Jenny Fender» av Heidi Marie Vestrheim (Gyldendal 2023). Hvor mange likehetstrekk har Jenny Fender med Jon Fosse? Initialene. Tilhørigheten til Hardanger. Gitarspillet. Kjærligheten til rock. Rett nok er kanskje Jenny tusen prosent mer utadvendt enn Jon, men Periskops redaksjon får ikke nok av kunstnere fra Hardanger for tida og anbefaler å legge både Jenny Fender og Jon Fosse under treet! Hva du kjøper til hvem – vel, det er ditt valg. Her er Astrid Fosvolds begeistrede anmeldelse av Jenny Fender.

«Udyr» av Ingvild Bjerkeland (Cappelen Damm 2023). I vinter ga Periskops film- og seriekritiker Ingvild Bjerkeland ut boka Udyr. I høst fikk den ARKs barnebokpris og er nylig blitt finalist i Bokslukerprisen – så noe er det med Ingvild Bjerkelands bok. Den er liten og tynn, men intens, nesten andpusten å lese, og den sier noe om å være modig når man egentlig ikke vil. Udyr er en fortelling som oppleves aktuell og som kan leses på mange plan. Her vil man fort ha mer. Forlaget mener det er Cormac McCarthys The Road for barn. Kanskje det?

«Udyr» av Ingvild Bjerkeland. Foto: Cappelen Damm

«Villdyr» av Håkon Marcus. Foto: Aschehoug

«Villdyr» av Håkon Marcus (Aschehoug 2023). Vi holder oss i dyrenes rike og slutter oss til klappsalvene Håkon Marcus har fått for fantasydebuten Villdyr (anmeldelse i Periskop kommer om noen dager). Historien er overskuddspreget og fantasirik, full av referanser til den som har lest litt fantasy før og en gledelig inngang til sjangeren for den som prøver seg for første gang. For: Side om side med menneskene lever hamløperne, som er dyr i menneskeham. Nå er det opprør i hamløpernes rike. Eneste veien inn dit er via en portal i Vigelandsparken. Finner man den, kommer man til en fantastisk, eventyrlig og farlig verden. Hvem vil ikke ut på et slikt eventyr?

«Alma Freng og skjebnerådet» av Ida Tufte Michelsen (Aschehoug 2023). I siste bok i serien om solfangeren Alma Freng står verdensfreden på spill. Fra den skinnende og artige førsteboka er universet blitt mer komplekst, og den solstrålereisende Alma må ta ansvar. Men hvem kan man stole på? Dette er fjerde bok i serien om Alma Freng. Du synes kanskje litt rart å gi fireren til jul? Neida. Eller: Du kan starte på eneren: Alma Freng og solfangerne.

«Alma Freng og skjebnerådet» av Ida Tufte Michelsen. Foto: Aschehoug

«Felefeber» av Elin Hansson. Foto: Cappelen Damm

Til ungdommen

«Felefeber» av Elin Hansson (Cappelen Damm 2023). En gripende roman for unge voksne om å finne seg selv, være seg selv og om kjærligheten til musikk. Torleif Nystøyl er homofil, men ingen vet. Han går på musikklinja på videregående, men når bestefaren blir syk, må han reise hjem til bygda. Der møter han japanske Homiyo. Hansson turnerer naturbeskrivelser, kulturhistorie og identitet på en nydelig måte i denne romanen.

«Hjartespreng» av Inger Johanne Sæterbakk (Aschehoug 2023). Hvordan blir man god på å være 16 år? Inga vet bare at hun ikke får det til. Hun er flink på skolen, men fikser ikke den greia med festing, gutter og alt det der. Ting man liksom skal kunne. En historie om gryende kjærlighet, om å sitte på bussen og lengte – og om å være 16 år. Med en aldri så liten krim-tvist.

«Hjartespreng» av Inger Johanne Sæterbakk. Foto: Aschehoug

«Nagel» av Sigbjørn Lilleeng. Foto: Strand forlag

«Nagel. Storm og skygger» av Sigbjørn Lilleeng (Strand 2023). Sigbjørn Lilleeng har jobbet med denne serien lenge og brukt tid på perfeksjonering. Nagel er en rik spenningstegneserie om tre sære ungdommer: Brage, Farah og Nagel. Mobbing og fremmedfrykt må de håndtere nesten daglig, men samtidig begynner noe å skje i skogene rundt der de bor. Det sies at monsteret Fenris er i ferd med å våkne. Kan hende er det disse tre som må redde verden. Men er det vits i å redde en verden som ikke har plass til dem? Første bind i en planlagt serie.

«På en betingelse» av Neda Alaei (Gyldendal 2023). Denne romanen er en løs fortsettelse av den Uprisen-vinnende boka Dette er ikke oss fra 2019. I årets roman følger vi Sannas venn Yousef, gutten som også liker å ta bilder. Yousef lever med stort press på seg: Han må fikse ting, han må følge regler. Hjemme er mor konstant skuffet, og barnevernet henger som en truende skygge over familien. Det meste går likevel bra – helt til en fest på Stovner endrer alt. Yousef kastes ut i kaos.

«På en betingelse» av Neda Alaei. Foto: Gyldendal

Utsnitt av illustrasjonsfoto fra Kunstsilo-bygget i Kristiansand. Foto: Mestres Waage, Mendoza Partida og BAX Studio

Kunstopplevelser

En silo Sørlandet blir landets mest innovative kunstmuseum. 11. mai åpner det omdiskuterte prosjektet Kunstsiloen i Kristiansand med Nicolai Tangens kunstsamling. Det var vært heftige lokale krangler. Siloen har mottatt store summer for å innvolvere barn i prossessen – og har lagt lista høyt utad om hva barn og unge kan møte! Vi er  spente på om dette innfrir våren 2024 – og anbefaler rett og slett en sørlandstur under juletreet (med Dyrebarken som backup).

Interaktivt Munch: Fra mars er et gavekort på besøk på Munchmuseet en spennende gaveide! Da åpner nemlig deres tredje utstilling i prosjektet Kom tenk med oss!, et kunstprosjekt rettet mot barn og unge. Tittelen denne gangen er Sofies rom. I denne interaktive installasjonen, har kunstnerne Roza og Ronak Moshtaghi forvandlet utstillingssalen i museets 10. etasje til et gåtefullt landskap med magnetiske vegger. På veggene er mørke former hentet fra bildene til Edvard Munch, og disse kan flyttes rundt på og bli til nye bilder, historier og mønstre.

Fra «Sofies rom». Foto: Roza og Ronak Moshtaghi / MUNCH

Følelsen av å ha vært med på noe fint, sammen med andre, sitter lenge i kroppen etter Miniøya. Foto: Bård Gundersen

Festival-pass til Miniøya. Miniøya er Norges største musikk- og kulturfestival for barn og arrangeres 8. og 9. juni 2024 i Tøyenparken, Oslo. Festivalen byr på opplevelser for både babyer, barn og voksne. I 2024 er bandet Kvelertak en av hovedattraksjonene. Miniøya er en fest hvert år – men det koster – så hvorfor ikke la dette være en julegave dere kan glede dere til? Her kan du lese Maren Ørstaviks rapport fra årets festival.

Romjulsutflukt Kode. Periskops kunstredaktør anbefaler en romjulsturnering til KODE i Bergen. De holder åpent 27.-29. desember – og dette er siste sjanse til å få med Børre Sætres blinkende univers og årets pepperkakeby. En fin opplevelse for voksne og barn sammen.

Pepperkakebyen i Bergen: Verdt et besøk! Foto: Kode
Annonser
Stikkord:
· · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · ·